ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/09/2017 19:09 EEST | Updated 20/09/2017 19:09 EEST

Κουρμούσης: 120 επιχειρήσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Eurokinissi

Εκατόν είκοσι επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει τη διαδικασία υπαγωγής τους στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (Ν.4469/2017) και οι φάκελοί τους έχουν σταλεί προς τους πιστωτές, ενώ οι αιτήσεις επτακοσίων πενήντα εταιρειών «βρίσκονται σε ώριμο στάδιο» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

«Ευελπιστούμε, μέσα στον Οκτώβριο να έχουμε και τις πρώτες ρυθμίσεις, δηλαδή να καταλήξει η διαδικασία» τόνισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Οργανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΔΔΕΕ) του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και ο Σύνδεσμος Γερμανόγλωσσων Νομικών Βόρειας Ελλάδας, στο «Goethe Institute» στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, σε λειτουργία - Πρώτα συμπεράσματα».

 

Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα βγήκε στον «αέρα» του διαδικτύου στις 3 Αυγούστου, και μέσα στον μήνα κατατέθηκαν 6.500 αιτήσεις.

Υπογράμμισε ότι «μέχρι τη ψήφιση αυτού του νόμου, δεν μπορούσες να διαπραγματευτείς με το δημόσιο, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα», όπως αντίθετα συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες της Ε.Ε., ενώ πλέον «μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι» η αιτούσα εταιρία, είτε με την εφορία, είτε με το ασφαλιστικό ταμείο, ή και με άλλους πιστωτές, και να συζητήσει μαζί τους ρύθμιση της οφειλής της, και να πετύχει ενδεχομένως και «κούρεμα» σημαντικού ποσού με βάση την «έκθεση βιωσιμότητας» της.

 

«Εγώ δεν θα συνιστούσα να μην υποβάλει ο οφειλέτης τη μελέτη βιωσιμότητας, γιατί αλλιώς βάζεις τους πιστωτές να κάνουν μελέτη και διαπραγματεύεσαι με αυτό που αυτοί θα κάνουν. Δεν το θεωρώ καλή διαπραγματευτική πρακτική» είπε ο κ. Κουρμούσης και συνέχισε: «Εμείς, λέμε (στον αιτούντα) γράψε μέσα στην πλατφόρμα, όχι μόνο τις τρέχουσες οφειλές, αλλά και τι οφειλές θα έχεις σε τρία χρόνια, ώστε να πετύχεις καλύτερο κούρεμα παλιών οφειλών».

 

Σε ερώτηση σχετικά με την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως «όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται από το απόρρητο, προς τρίτους». Απαντώντας επίσης σε άλλη ερώτηση, διευκρίνισε πως «τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ρυθμίζονται κανονικά», καθώς, σε αυτό το σημείο «ο νόμος είναι σαφής».

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post