Στα 12, η Kristen Boehmer έπαιρνε 96 χάπια την εβδομάδα. Σήμερα δεν παίρνει κανένα και νιώθει πιο υγιής από ποτέ

Στα 12, η Kristen Boehmer έπαιρνε 96 χάπια την εβδομάδα. Σήμερα δεν παίρνει κανένα και νιώθει πιο υγιής από ποτέ
Kristen Boehmer

Ένα από τα θετικά του Instagram, και γενικά των social media, είναι ότι σου δίνει την ευκαιρία να «γνωρίσεις» πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους από κάθε σημείο του πλανήτη. Κάπως έτσι, μία μέρα έπεσα πάνω στο προφίλ της Kristen Boehmer (@livinglovingpaleo). Με μία πρώτη ανάγνωση, δεν φαίνεται τίποτα παραπάνω από μία πολύ θετική και χαμογελαστή γυναίκα που είναι blogger, ακολουθεί την paleo διατροφή και γυμνάζεται συστηματικά. Αν, όμως, κανείς ρίξει μία πιο προσεκτική ματιά την ιστορία της, θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα ούτε θετικά, ούτε τόσο εύκολα στη ζωή της.

Σε ηλικία 12 ετών, διαγνώσθηκε με τη Νόσο του Crohn, μία νόσο του εντέρου, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Τότε, έπρεπε να παίρνει 96 χάπια συνολικά την εβδομάδα. Ακολούθησαν πολλές επεμβάσεις, μολύνσεις, νύχτες στο νοσοκομείο, την αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου της. Για 16 χρόνια συνεχόμενα η ζωή της ήταν αυτή. Μέχρι που μία μέρα, αποφάσισε να αγνοήσει όλους εκείνους που της πρότειναν να αποδεχτεί τη ζωή της ως έχει και αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ζωής της και την διατροφή της, με αποτέλεσμα, σήμερα, να μην παίρνει ούτε ένα χάπι.

Όλα τα παραπάνω, ήταν αρκετά για να μου κινήσουν την περιέργεια και να με κάνουν να θέλω να μιλήσω με την Kristen, αλλά και να της ζητήσω να μοιραστεί την εμπειρία της μαζί μου.

Και αυτό ακριβώς έγινε!

Μίλησέ μας για την ιστορία σου με τη νόσο Crohn. Πότε ξεκίνησαν όλα;

Διαγνώσθηκα με τη Νόσο Crohn το 1997, σε ηλικία 12 ετών. Από ένα φυσιολογικό και χαρούμενο παιδί, ξαφνικά αρρώστησα και έχασα 13 κιλά μέσα σε ένα μήνα. Ήμουν αρκετά τυχερή γιατί η διάγνωσή μου έγινε γρήγορα, καθώς τότε η Νόσος Crohn δεν ήταν τόσο συνηθισμένη, όσο είναι σήμερα. Ο παιδίατρός μου, είχε έναν συγκάτοικο στην ιατρική που έπασχε από Crohn, οπότε μόλις του είπα τα συμπτώματά μου, ήξερε αμέσως για τι έπρεπε να με εξετάσει.

Πότε άρχισες να πειραματίζεσαι με την paleo διατροφή;

Ξεκίνησα να ακολουθώ τον τρόπο ζωής της paleo στις 4 Φεβρουαρίου 2013, το οποίο ήταν ακριβώς 2 χρόνια από την εγχείρισή μου, όπου αφαίρεσα ολόκληρο το παχύ μου έντερο. Ήμουν ακόμη πολύ άρρωστη και είχα πιάσει πάτο. Το ανοσοποιητικό μου δεν ανάρρωνε, όπως μου είχαν πει ότι θα αναρρώσει και είχα συνεχώς σοβαρές μολύνσεις στα ιγμόρειά μου. Συνεχώς έπρεπε να παίρνω αντιβιοτικά. Κουράστηκα να είμαι άρρωστη, οπότε είπα να ρισκάρω και να δοκιμάσω κάτι τελευταίο και έτσι, άλλαξα εντελώς τη διατροφή μου και τον τρόπο ζωής μου. Είχα κάνει και στο παρελθόν αλλαγές στη διατροφή μου, αλλά καμία δεν είχε βελτιώσει την υγεία μου και μερικές, μάλιστα, με είχαν κάνει να νιώσω χειρότερα. Η Paleo έτυχε να είναι αυτή που δούλεψε για εμένα.

Πώς ξεκίνησε το blog σου; Ήταν κάτι που είχες σχεδιάσει από την αρχή;

Το blog μου προέκυψε πολύ φυσικά. Είχα ξεκινήσει εκείνη την χρονιά τον λογαριασμό μου στο Instagram και ήθελα μία πλατφόρμα, όπου θα μοιράζομαι και θα αποθηκεύω περιεχόμενο για μελλοντική χρήση. Ένας καλός μου φίλος, που επίσης έχει ένα επιτυχημένο blog μου είπε ότι έπρεπε να φτιάξω το δικό μου site και αυτό ακριβώς έκανα!

Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που πιστεύεις ότι άλλαξε τη ζωή σου;

Στις 4 Φεβρουαρίου 2013, τηλεφώνησε ο γιατρός μου και ήθελε να προγραμματίσουμε μία αξονική για τα ιγμόρειά μου, καθώς και μία επέμβαση. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισα ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να γιατρέψω τον εαυτό μου, γιατί αρνιόμουν να κάνω ακόμα μία επέμβαση.

Εκείνη την ημέρα άλλαξα εντελώς τη διατροφή μου και τον τρόπο ζωής μου, για μία τελευταία φορά, και έτσι, βρέθηκα εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Είμαι πιο υγιής και πιο δυνατή τώρα από όσο ήμουν σε όλη μου τη ζωή.

My world was flipped upside down when I was 12 years old, and I spent the next the next 16 years relying on someone else to heal me. I felt completely helpless when it came to my own health. I was told that my diet had nothing to do with my disease, and I believed this to be true. ### It took me learning so many lessons the hard way, and ultimately having my entire large intestine removed, to finally understand that I am completely responsible for my own life. All along, I held the key to my own healing. It's because I took a chance, not knowing what the outcome would be, that I completely changed my own life. This is why I'm so healthy and strong now. This is why I'm able to help and empower you. ### Just because someone says something, even if they seem to know what they're talking about, it doesn't mean that it's true. This is the best advice that I could ever give you, and when you take the time to really think about it and put it into practice, it can completely change your life. I believe in you, even if you don't yet believe in yourself. ### Click the link on my profile to watch an incredibly powerful video of my story, and how I got to where I am today, put together by my friend @life.training.will @lifetraining.official ❤️ #paleo #crohnsdisease #autoimmune #hope #motivation #inspiration #anw #health #kristenxninja #believeinyourself #believeinwhatspossible #changeyourlife https://youtu.be/rRBVViIdGCo

A post shared by Kristen Boehmer (@livinglovingpaleo) on

Η διατροφή paleo λειτούργησε για εσένα, αλλά υπάρχει ένας τύπος διατροφής που ταιριάζει σε όλους;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μία διατροφή που λειτουργεί σε όλους, καθώς είμαστε όλοι μοναδικοί και έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Είναι στο χέρι του καθενός να βρει αυτό που τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα.

Αυτή τη στιγμή ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Έπειτα από 19 χρόνια συνεχόμενα που έπαιρνα φάρμακα, δεν παίρνω κανένα πλέον.

Γιατί πιστεύεις ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τώρα ότι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και τη γλουτένη; Είναι τάση της εποχής ή σχετίζεται με τον τρόπο ζωής μας;

Για εμένα δεν πρόκειται καθόλου για τάση. Πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι απλά ανακαλύπτουν πόση δύναμη μπορεί να έχει το φαγητό, σχετικά με την υγεία και πειραματίζονται περισσότερο προκειμένου να διαπιστώσουν πώς τους κάνουν να νιώθουν διαφορετικά τρόφιμα.

Μου έχουν πει ξανά και ξανά σε όλη μου τη ζωή, ότι η διατροφή δεν διαδραματίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην ασθένειά μου. Παρ' ολ' αυτά, μέσα από τον δικό μου πειραματισμό, διαπίστωσα ότι για εμένα η διατροφή κάνει όλη την διαφορά.

Πώς ξεκίνησες να γυμνάζεσαι; Ήσουν πάντοτε αθλητική;

Μεγάλωσα παίζοντας softball και κάνοντας στίβο, αλλά σίγουρα δεν θα θεωρούσα ότι είμαι αθλήτρια. Πολλές φορές, αναγκάστηκα να σταματήσω τα αθλήματα ή τη γυμναστική μου, λόγω των προβλημάτων υγείας μου και/ ή των εγχειρήσεών μου.

Έπειτα από την τελευταία μου επέμβαση, το 2011, ξεκίνησα αργά από το περπάτημα και πέρασα στην πεζοπορία με τα σκυλιά μου, και μετά ξεκίνησα μαθήματα pilates και γιόγκα. Τώρα κάνω έντονη προπόνηση σε εμπόδια 5-6 φορές την εβδομάδα και το λατρεύω! Χρειάστηκε χρόνος για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα, σίγουρα δεν είναι κάτι που γίνεται μέσα σε ένα βράδυ. Επειδή άλλαξα την δική μου ζωή, πιστεύω ότι οτιδήποτε είναι πιθανό.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα υγείας με εσένα;

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι η εξής: Επειδή κάποιος λέει κάτι ή επειδή 100 άνθρωποι λένε κάτι, δεν σημαίνει ότι είναι και αλήθεια. Αν είχα ακούσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι δεν θα γίνω ποτέ καλά και ότι έπρεπε να αποδεχτώ τη ζωή μου όπως ήταν, απλά δεν θα ήμουν εδώ που είμαι. Δεν θα ήμουν τόσο υγιής και δυνατή. Είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις αν θέλεις να γράψεις τη δική σου ιστορία, ή αν θέλεις να την γράψει κάποιος άλλο για εσένα.

Από που αντλείς καθημερινά κίνητρο;

Το κίνητρό μου προέρχεται από δύο πράγματα. Το γεγονός ότι ήμουν τόσο άρρωστη για τόσα πολλά χρόνια και δεν έχω καμία διάθεση να επιστρέψω εκεί ποτέ ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που οτιδήποτε κάνω έχει έναν βαθύτερο σκοπό από πίσω. Το δεύτερο κομμάτι της έμπνευσής μου είναι η θέλησή μου να βοηθήσω άλλους που υποφέρουν. Γνωρίζω πώς είναι να υποφέρεις βαθιά, και για αυτό θέλω να βοηθήσω όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Θέλω να δείξω ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να γιατρευτείς και ότι δεν πρέπει να αποδεχτούν την ζωή τους ως ασθενείς ή νιώθοντας ότι δεν έχουν ελπίδα. Πήρα τόσα πολλά μαθήματα με τον δύσκολο τρόπο και άλλοι άνθρωποι μπορούν να μάθουν από τα λάθη μου, με την ελπίδα ότι το δικό μου ταξίδι θα κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη.

Έχεις επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα;

Δεν έχω βρεθεί ακόμα στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ ψηλά στη λίστα με τα μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε με τον σύζυγό μου.