ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2017 05:33 EEST | Updated 25/09/2017 05:55 EEST

Η Ρωσία καταγγέλλει «ύποπτες» κινήσεις Αμερικανών καταδρομέων κοντά σε θέσεις του ISIS στη Συρία

BULENT KILIC via Getty Images
Φωτογραφία Αρχείου

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αέρος, στις οποίες φαίνεται εξοπλισμός των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων βόρεια της πόλης Ντέιρ εζ Ζορ, όπου βρίσκονται θέσεις μαχητών του ISIS.

Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, οι Αμερικανοί καταδρομείς εξασφαλίζουν την ελεύθερη διέλευση μονάδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από θέσεις δυνάμεων του ISIS. «Χωρίς να συναντούν αντίσταση από τους εξτρεμιστές του ISIS, οι μονάδες των SDF προελαύνουν στην αριστερή όχθη του Ευφράτη προς την Ντέιρ εζ Ζορ» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση, όπου συμπληρώνεται πως οι εικόνες «δείχνουν ξεκάθαρα πως αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις βρίσκονται σε φυλάκια που είχαν στηθεί από μαχητές του ISIS».

«Αν και οι αμερικανικές θέσεις βρίσκονται σε περιοχές του ISIS, δεν υπάρχει περίπολος», λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας πως αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί στρατιώτες νιώθουν «απόλυτα ασφαλείς» σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν αυτοκίνητα, τεθωρακισμένα και σκηνές, ωστόσο δεν παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονταν οι αμερικανικές δυνάμεις. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 και 12 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν οχήματα Cougar και Hummer, που χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RT, ο Αμάρ Βακάφ, διευθυντής του think tank Gnosos, είπε πως οι εικόνες αυτές «ενισχύουν τις εικασίες πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των SDF έχουν κάποιου είδους “αμοιβαίας κατανόησης” με τους τρομοκράτες που επιχειρούν στην περιοχή. «Από τις εικόνες αυτές, οι Αμερικανοί και οι SDF φαίνονται να είναι άνετοι, δεν περιμένουν επίθεση σύντομα» είπε ο Βακάφ στο RT. «Ο λόγος για αυτό είναι πως ενδεχομένως να έχουν υπάρξει συνεννοήσεις με το ISIS εκεί. Πιθανώς να τους έδωσαν κάποιου είδους αμνηστία, ότι δεν πρόκειται να διωχθούν...ή τους δόθηκαν εγγυήσεις πως δεν θα τους δώσουν στη (συριακή) κυβέρνηση».

Νωρίς τον Σεπτέμβριο, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, είχε κατηγορήσει τις SDF ότι συνεργάζονταν με το ISIS. «Οι μαχητές των SDF επιχειρούν με τους ίδιους στόχους με αυτούς του ISIS. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν έχουν καταγράψει αναμετρήσεις ανάμεσα στο ISIS και την “τρίτη δύναμη”, τις SDF» είχε πει.

Σημειώνεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης πως ο Ρώσος υποστράτηγος Βαλερί Ασάποφ σκοτώθηκε από πυρά όλμων από τις θέσεις του ISIS κοντά στην Ντέιρ εζ Ζορ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Ασάποφ ήταν σε σταθμό διοίκησης επανδρωμένο από Σύριους στρατιώτες, βοηθώντας στις επιχειρήσεις εναντίον της πόλης.

«Ως αποτέλεσμα ξαφνικών πυρών όλμου από μαχητές του ISIS, ο υποστράτηγος Βαλερί Ασάποφ τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη βλήματος» ανακοινώθηκε σχετικά.

Όπως αναφέρει το RT, με τον Ασάποφ – ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματικός που έχει σκοτωθεί μέχρι τώρα στη Συρία- οι νεκροί Ρώσοι στρατιωτικοί στη χώρα φτάνουν τους 37.

Sponsored Post