ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/09/2017 06:40 EEST | Updated 25/09/2017 06:41 EEST

Οι γερμανικές εκλογές τελείωσαν, η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης αρχίζει

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 22: German Chancellor Angela Merkel (R) and Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem talk together at the European Union headquarters before the Euro Summit to discuss the situation of Greece, 22 June 2015, in Brussels, Belgium. (Photo by European Council Press Office/Anadolu Agency/Getty Images)

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος. Το σήμα «εκκίνησης» δόθηκε μόλις έκλεισαν επίσημα οι κάλπες στη Γερμανία. Έστω και αν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης θα κρατήσουν αρκετό καιρό, η περίοδος που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει να μην υπάρξουν εντάσεις στην Ευρώπη πέρασε.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η κ. Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές (και την Ελληνική κυβέρνηση) ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, δεν θα πρέπει να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας, ενώ θα έπρεπε να επικρατήσουν οι θετικές ειδήσεις, προτάσσοντας την επιτυχία του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο το προηγούμενο διάστημα επικράτησαν χαμηλοί τόνοι με τους δανειστές να μιλούν με καλά λόγια για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και την Ελληνική κυβέρνηση η οποία «βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Από σήμερα όμως το πλαίσιο αλλάζει, καθώς η κ. Μέρκελ δεν έχει τους προεκλογικούς πονοκεφάλους και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι υποχρεωμένος να περιορίζει τις σκέψεις του σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα. Μια πρώτη γεύση για την επόμενη ημέρα το οικονομικό επιτελείο θα πάρει από τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός πολιτικός έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα, αλλά αυτή τη φορά ως φίλος, χωρίς να αναμένονται εντάσεις, όπως σε εκείνη την «ιστορική» συνάντηση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έχει πλέον ούτε τις ίδιες προθέσεις, αλλά ούτε και την ίδια δύναμη όπως το 2015. Πλεόν αναζητά πολιτικές συμμαχίες για την επόμενη μέρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2018 και το 2019 είναι οι χρονιές που λήγουν οι θητείες όλων των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών οργάνων, με αποτέλεσμα στο παρασκήνιο να υπάρχουν πλούσιες διεργασίες. Ως εκ τούτου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναζητά συμμάχους προκειμένου να τον στηρίξουν στην προσπάθεια του να βρει μια θέση στα Ευρωπαϊκά όργανα μετά την αποχώρηση στο τέλος του 2017 από πρόεδρος του Eurogroup.

Το μήνυμα της αξιολόγησης

Ο κ. Ντάισελμπλουμ βέβαια θα φέρει και μηνύματα από την πλευρά των θεσμών σχετικά με την αξιολόγηση, το χρονοδιάγραμμα και τα περιθώρια ελιγμών από την Ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί η εκπεφρασμένη πρόθεση όλων των πλευρών να είναι η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό, παρόλα αυτά παραμένουν άγνωστε οι προθέσεις του ΔΝΤ, αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είτε αναλάβει υπουργός Οικονομικών, είτε όχι, θα συνεχίσει να έχει το γενικό πρόσταγμα στην Ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 13 Οκτωβρίου όταν θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον η σύνοδος του ΔΝΤ, η κυβέρνηση θέλει να έχει κλείσει τις περισσότερες εκκρεμότητες οι οποίες αφορούν την τρίτη αξιολόγηση και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου. Εκείνο το τριήμερο στην Ουάσιγκτον θα κριθεί και η τύχη της αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές θα καταλήξουν στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αλλά και στη γραμμή την οποία θα κρατήσουν απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι στις προθέσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών είναι η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να μην προκληθούν νέες εντάσεις. Ωστόσο, η τελική έκβαση της αξιολόγησης και ο χρόνος διάρκειας της θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο και στις συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρασκήνιο μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.