28 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

28 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη
Eurokinissi

Σήμερα, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, συμπληρώνονται 28 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη: Τρεις ένοπλοι της «17 Νοέμβρη» τον πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Ο βουλευτής μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα, σε ηλικία 54 ετών.

Σε σχετική ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει πως «η μάχη σου ενάντια στον διχασμό, τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό συνεχίζεται».

Σε σχετική ανάρτηση προέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η συγκεκριμένη δολοφονία συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα των ημερών. Κηδεύτηκε στο Καρπενήσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 1989 παρουσία πλήθους κόσμου, που φώναζαν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας.

Η ανάληψη ευθύνης έγινε από τη 17Ν με προκήρυξη, με τίτλο «Άρχισε η Κάθαρση», όπου αναφερόταν πως «αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης».

Βάσει της ομολογίας του Βασίλη Τζωρτζάτου- ο οποίος είπε στην προανακριτική του κατάθεση ότι πήρε μέρος στη λήψη απόφασης της δολοφονίας-, στη δολοφονία εμπλέκονται οι Αλέκος Γιωτόπουλος,Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Ηρακλής Κωστάρης. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που κατέθεσε στη δίκη της 17 Νοέμβρη, στο σημείο της επίθεσης είδε τον Σάββα Ξηρό και τον Ηρακλή Κωστάρη. Ο άνθρωπος που έδωσε τη χαριστική βολή με το 45αρι φέρεται να είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Για την ανθρωποκτονία του Παύλου Μπακογιάννη κρίθηκαν ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Ηρακλής Κωστάρης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.