Σοβαρότατες ζημιές στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης από τις πλημμύρες

Σοβαρότατες ζημιές στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης από τις πλημμύρες
SOOC

Σοβαρότατες ζημιές υπέστη το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Σαμοθράκης από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί, καθώς το ισόγειο του κτιρίου πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, αλλά και η αποθήκη φαρμάκων, και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Προς το παρόν, η λειτουργία του ΚΥ έχει μεταφερθεί στον 1ο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα ιατρεία. Σημειώνμεται, ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει τον χώρο μετά από πολλές ώρες, ώστε να μπορέσει να κάνει απάντληση υδάτων.

Το υπουργείο Υγείας κινητοποιήθηκε άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο ΚΥ. Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι μετέβησαν στο νησί, με στρατιωτικό εναέριο μέσο, ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος της καταστροφής και να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της δομής. Συγκεκριμένα:

1. Πραγματοποιήθηκε άμεσα αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα.

2. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του ΚΥ.

3. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του ΤΕΠ εφόσον παραστεί ανάγκη.

4. Δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης ΥΠΕ. Η μόνιμη λύση θα δοθεί με την αντικατάσταση του εξοπλισμού από πόρους του αποθεματικού ταμείου του υπουργείου Υγείας.

5. Αποφασίστηκε να μεταβεί, σήμερα το πρωί, κλιμάκιο τεχνικών από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας.

6. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης του έργου ανακατασκευής του ΚΥ στο ΕΣΠΑ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα