ΔΙΕΘΝΕΣ
28/09/2017 16:20 EEST | Updated 28/09/2017 18:04 EEST

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή του ηγέτη του αλ Μπαγκντάντι

MOSUL, IRAQ - JULY 5 :  An image grab taken from a video released on July 5, 2014 by Al-Furqan Media shows alleged Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) leader Abu Bakr al-Baghdadi preaching during Friday prayer at a mosque in Mosul.(Photo by Al-Furqan Media/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images
MOSUL, IRAQ - JULY 5 : An image grab taken from a video released on July 5, 2014 by Al-Furqan Media shows alleged Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) leader Abu Bakr al-Baghdadi preaching during Friday prayer at a mosque in Mosul.(Photo by Al-Furqan Media/Anadolu Agency/Getty Images)

Ένα ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, δημοσιεύτηκε σήμερα σε ένα προπαγανδιστικό μέσο που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση, σε μια πρώτη εμφάνιση του Μπαγκντάντι έπειτα από έναν χρόνο.

Η ημερομηνία ηχογράφησης του 46λεπτου ηχητικού αποσπάσματος που αναρτήθηκε στο μέσο Al Furqan δεν κατέστη σαφής.

Ο Μπαγκντάντι ακούγεται να καλεί τους μαχητές της οργάνωσης να «αντισταθούν» στους εχθρούς τους σε όλα τα μέτωπα στη Συρία και το Ιράκ. Παράλληλα κάνει αναφορές στις απειλές της Βόρειας Κορέας ενάντια στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Το απόσπασμα δημοσιεύτηκε εν μέσω μιας αυξανόμενης φημολογίας για την τύχη του Μπαγκντάντι, η τελευταία ηχογραφημένη ομιλία του οποίου δημοσιεύτηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της μάχης της Μοσούλης, όταν και κάλεσε τους πιστούς της οργάνωσης να πολεμήσουν τους «άπιστους» και να «χύσουν ποτάμια αίματος».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει τον θάνατο του ηγέτη του ΙΚ την επομένη της ανακήρυξης από το Ιράκ της νίκης του στη Μοσούλη απέναντι στην τζιχαντιστική οργάνωση. Ωστόσο είχε αναφέρει πως αγνοεί το πού, το πότε ή υπό οποίες περιστάσεις συνέβη ο φερόμενος θάνατος του ηγέτη του ΙΚ.

Ο ρωσικός στρατός είχε επίσης ανακοινώσει στις 22 Ιουνίου ότι «κατά πάσα πιθανότητα» είχε σκοτώσει τον Μπαγκντάντι στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στα τέλη Μαΐου κοντά στην Ράκα στη Συρία. Το Κρεμλίνο, εντούτοις, είχε τόνισει ότι έχει στη διάθεσή του «αντικρουόμενες» πληροφορίες για τον θάνατο του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε στα τέλη Ιουλίου ότι υποθέτει πως ο Μπαγκντάντι είναι ζωντανός.

Η Ουάσιγκτον δεν αμφισβητεί τη γνησιότητα του μηνύματος

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν ελέγχους για να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα του ηχητικού μηνύματος όπου φέρεται να ακούγεται η φωνή του αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα, όμως, όπως επισήμαναν, δεν έχουν λόγους να αμφισβητούν τη γνησιότητά του.

«Ενημερωθήκαμε για το ηχητικό απόσπασμα που αποδίδεται στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να το ελέγξουμε. Αν και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε την αυθεντικότητά του, δεν το έχουμε επαληθεύσει προς το παρόν» επισήμανε μια πηγή από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)