ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/09/2017 09:07 EEST | Updated 28/09/2017 10:35 EEST

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό: Στηρίζουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης

SOOC

(Upd-) Και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό, όπως αποσαφηνίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Η απόφαση υπέρ της επένδυσης είναι ομόφωνη και έρχεται σε μία περίοδο που κάποια στελέχη φέρονται να υιοθετούν τις απόψεις που δεν θέλουν την επένδυση ή να υιοθετούν τις αρνητικές απόψεις που ακούσθηκαν στο ΚΑΣ.

«Το Πολιτικό Συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει δύο παρατηρήσεις δεχόμενο την αρμοδιότητα του ΚΑΣ αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι είναι υπέρ της επένδυσης. Συγκεκριμένα:

α) «υπενθυμίζει τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

β) «δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Το Μέγαρο Μαξίμου χθες, Τετάρτη, διαμήνυσε ότι σέβεται τους θεσμούς αλλά δεν θα αποδεχθεί «σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή και την αποφασιστικότητα [της κυβέρνησης] για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε «Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλους» συμπληρώνοντας πως «Σε αυτήν τη χώρα με την τεράστια παράδοση, με τον πολιτισμό -που είναι ένα κεφάλαιο ζωντανό και διαχρονικό- πρέπει να προστατεύουμε την εθνική κληρονομιά, και όχι χάριν της πολιτικής σκοπιμότητας να θέλουμε να καταλύσουμε το θεσμικό πλαίσιο. Διότι οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης αυτής της χώρας και δεν μπορεί για καμιά πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζεται το έργο τους».

ΝΔ: Αδυναμία Τσίπρα να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό

Tην ίδια ώρα, για εχθρική στάση απέναντι σε κάθε είδους επένδυση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ελληνικό, επενδύσεις από το Κατάρ, Unilever, Σκουριές, Αφάντου, Κασσιόπη. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί. Είναι σε αδυναμία να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, εμποδίζοντας τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Και καλά, ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να αποπέμψει τον κ. Κουρουμπλή. Δεν μπορεί να αποπέμψει ούτε τον κ. Καμμένο…δεν έχει τη δύναμη να αποπέμψει ούτε τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ;».

Ο κ. Κικίλιας είπε παράλληλα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την αποπομπή της «αν έστω και στοιχειωδώς ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει για το Ελληνικό».

Μίχαλος: Για τη μεγάλη καθυστέρηση αξιοποίησης του Ελληνικού η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως την Κονιόρδου

Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, είναι εμφανές ότι για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση αξιοποίησης του Ελληνικού η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, καθώς και άλλα πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει άμεσα να δώσουν «λόγο» και να απομακρυνθούν από τις καρέκλες τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, ήδη σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζει την αγανάκτησή του για τις προφανώς σκόπιμες κωλυσιεργίες στις επενδύσεις στο παραλιακό αττικό μέτωπο, που είναι η πρώτη γραμμή ανάπτυξης για την εθνική μας οικονομία. Τα 72 χιλιόμετρα από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο μπορούν να δώσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας την περίοδο κατασκευής των έργων και περίπου 85.000 μόνιμες θέσεις εργασίας μετά την ολοκλήρωση των υποδομών. Επιπροσθέτως, τα μακροχρόνια οφέλη των αναπτυξιακών αυτών έργων θα παράγουν σημαντικό πλούτο και θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ.

Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να υπονομεύονται από καρικατούρες της πολιτικής που βρίσκονται σε έναν παράλληλο κόσμο, εμποδίζοντας κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Οι σημερινές συνθήκες θα πρέπει να συνεκτιμηθούν από τον πρωθυπουργό και ο επιχειρηματικός κόσμος προτείνει να «κονιορτοποιήσει» την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και το επιτελείο της, που σκοπίμως καθυστερούν και αναβάλλουν σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία και την κοινωνία.

Ειδικότερα η κ. Κονιόρδου, επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, αποτελεί persona non grata για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς έχει δώσει αρνητικότατα δείγματα γραφής και στην περίπτωση των πνευματικών δικαιωμάτων, προωθώντας νομοθετικές ρυθμίσεις σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.