ΔΙΕΘΝΕΣ
03/10/2017 07:21 EEST | Updated 03/10/2017 07:28 EEST

Πώς τα social media επέτρεψαν τη διάδοση fake news ακροδεξιών σελίδων για την επίθεση στο Λας Βέγκας

ROBYN BECK via Getty Images
People attend a candlelight vigil at the University of Las Vegas student union October 2, 2017, after a gunman killed at least 58 people and wounded more than 500 others when he opened fire on a country music concert in Las Vegas, Nevada late October 1, 2017. / AFP PHOTO / Robyn Beck (Photo credit should read ROBYN BECK/AFP/Getty Images)

Όπως συμβαίνει σε κάθε τραγικό γεγονός που μπορεί να «αξιοποιηθεί» πολιτικά, έτσι και στην αιματηρή επίθεση του Λας Βέγκας που άφησε πίσω της περισσότερους από 50 νεκρούς, υπήρξαν ιστότοποι ακροδεξιάς ρητορικής που μετέδωσαν ψευδώς ότι ο δράστης ήταν Δημοκράτης και πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ. Η ψεύτικη είδηση αναπαράχθηκε γρήγορα μέσω mainstream ιστοσελίδων και σε πλατφόρμες όπως το Facebook, μόλις λίγες ώρες μετά την επίθεση, δημιουργώντας σύγχυση και αποτελώντας ένα ακόμα παράδειγμα παραπληροφόρησης στα social media.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε σχετικό άρθρο του, η ροή της παραπληροφόρησης τη Δευτέρα ανέδειξε μία ιδιαίτερα ζοφερή τάση που κυριαρχεί όλο και περισσότερο σε γεγονότα όπως αυτό του Λας Βέγκας στα social media, όπου τα λεγόμενα «trolls» ένθεν κακείθεν προσπαθούν να «φορτώσουν» την τραγωδία στα αντίπαλα ιδεολογικά «στρατόπεδα».

Η Αστυνομία ταυτοποίησε το δράστη της επίθεσης ως τον 64χρονο Στίβεν Πάντοκ, ωστόσο πριν από αυτό ακροδεξιοί «ενημερωτικοί» ιστότοποι επέμεναν να χαρακτηρίζουν ως ένοχο έναν Γκάρι Ντάνλεϊ, χωρίς να είναι σαφές πώς ξεκίνησε η ψεύτικη είδηση. Αρκούσε που του έδιναν το χαρακτηρισμό του Δημοκράτη.

Στο φόρουμ «4chan», την πλατφόρμα όπου ανώνυμα ο καθένας μπορεί να αφήνει το μήνυμά του και την οποία η ακροδεξιά «καλοβλέπει», κάποιοι χρήστες έγραψαν πως ο Ντάνλεϊ έχει καταγραφεί ως Δημοκράτης. Λίγο μετά, το «Gateway Pundit», ένα μπλογκ με θεωρίες συνωμοσίας που κέρδισε τα διαπιστευτήρια του Λευκού Οίκου υπό την προεδρία του Τραμπ, δημοσίευσε μια ιστορία χωρίς αποδείξεις, κατά την οποία «ο δράστης του Λας Βέγκας ήταν Δημοκράτης και συμμετείχε στο κίνημα ενάντια του Τραμπ». Το συγκεκριμένο κομμάτι βασίστηκε σε μια ανασκόπηση των likes που έχει κάνει στο Facebook ο υποτιθέμενος δράστης Ντάνλεϊ.

Παρά το γεγονός ότι η είδηση για τον Ντάνλεϊ δεν είχε αποδειχτεί και ήταν ανεπιβεβαίωτη, η σελίδα «Ελέγχου Ασφαλείας» του Facebook, που υποτίθεται βοηθούσε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης να πουν στους δικούς τους ότι είναι καλά, κατέληξε να προωθεί μέσω των screenshots που κοινοποιούνταν εκεί ότι ο δράστης ήταν πολέμιος του Τραμπ και άλλα σχετικά. Την ίδια ώρα, οι χρήστες της μηχανής αναζήτησης Google που έψαχναν για τον Γκάρι Ντάνλεϊ, κατευθύνονταν στο φόρουμ του 4chan και τους ψευδείς ισχυρισμούς.

Η έξυπνη και στοχευμένη χρήση των αλγορίθμων των social media από τις ακροδεξιές ομάδες απεικονίζει μια σχετικά νέα μορφή της online κατάχρησης. Ενώ αξιομνημόνευτη παραμένει η λανθασμένη ταυτοποίηση του βομβιστή στο Μαραθώνιο του 2013 στη Βοστόνη από χρήστες του Twitter και του Reddit, οι τελευταίες επανειλημμένες περιπτώσεις εσκεμμένων ψευδών ειδήσεων σε περιπτώσεις τρομοκρατικών και άλλων επιθέσεων τον τελευταίο χρόνο ξεπερνούν κατά πολύ την απερίσκεπτη αναπαραγωγή μιας είδησης, καθώς εδώ πρόκειται για συνεχείς εκστρατείες εκφοβισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google, το Facebook και το Twitter κατηγορούνται ότι επιτρέπουν την εξάπλωση της προπαγάνδας μέσω σελίδων με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Κάθε φορά, οι εταιρείες ρίχνουν το φταίξιμο στους αλγορίθμους και δίνουν ασαφείς υποσχέσεις για βελτίωση της λειτουργίας τους, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.