ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2017 10:54 EEST | Updated 04/10/2017 10:58 EEST

Η τρίτη ηλικία βιώνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στο Πουέρτο Ρίκο μετά τον τυφώνα Μαρία

Joe Raedle via Getty Images
SAN JUAN, PUERTO RICO - OCTOBER 01: An elderly persons medication and some food is seen on their kitchen table at the Pedro America Pagan de Colon assisted living facility in the aftermath of Hurricane Maria on October 1, 2017 in San Juan, Puerto Rico. Members of the First Medical Relief team visited the complex and said the residents need water, many are hungry and need their medication which is difficult to get. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε στο Πουέρτο Ρίκο ο τυφώνας Μαρία γράφει ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμά του. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι τα μεγαλύτερα θύματα, αφού πολλοί από αυτούς μένουν στο σκοτάδι μόνοι δεν έχουν φαγητό και νερό και φυσικά δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Amanda Holpuch. Η κρίση που προκάλεσε ο τυφώνας επηρέασε τα 3,5 εκατομμύρια Αμερικανών που ζουν στο νησί, οι περισσότεροι εκ των οποίων για περισσότερο από μια εβδομάδα ακροβατούσαν ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.

Οι ηλικιωμένοι είναι ως γνωστόν μια ηλικιακή ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Χαρακτηριστικό είναι πως σε νοσοκομείο της Φλόριντα η οποία χτυπήθηκε από τον τυφώνα Ίρμα τον περασμένο μήνα πέθαναν δώδεκα ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν άντεξαν την υπερβολική ζέστη εξαιτίας της έλλειψης κλιματισμού.

Προμήθειες φαρμάκων, τροφίμων και νερού δεν υπάρχουν αφού οι υπάλληλοι που τα διαχειρίζονται αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα ή δεν μπορούν να φτάσουν στις δουλειές τους αφού τα συντρίμμια πολλών οικοδομημάτων εξακολουθούν να κλείνουν κεντρικούς δρόμους.

Στον οίκο ευγηρίας «Las Teresas», οι κάτοικοι δύο διαμερισμάτων έπαθαν αφυδάτωση. Ο ιδιοκτήτης του είχε εγκαταλείψει το κτίριο πριν τη μεγάλη καταιγίδα, έτσι οι φιλοξενούμενοι έμειναν μόνοι μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν εθελοντές έφτασαν στο κτίριο προσφέροντας στους ηλικιωμένους φαγητό, νερό, φάρμακα αλλά και αγκαλιές.

Ανάμεσα στους εθελοντές ήταν πρώην αστυνομικοί, δικηγόροι, γιατροί αλλά και έφηβοι από το Πουέρτο Ρίκο. Τις δέκα πρώτες ημέρες μετά το χτύπημα του τυφώνα πραγματοποίησαν πάνω από είκοσι επισκέψεις σε σπίτια συνταξιούχων και άρρωστων ανθρώπων.

«Δεν είμαι σίγουρος αν θα καταφέρουμε να σώσουμε όσους έχουν ανάγκη, το κράτος είναι αυτό που πρέπει να δράσει μαζικά», δήλωσε ο Rolance Chavier, ένας γιατρός εθελοντής. Ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Μαρία ανέρχεται στους 16, αλλά αναμένεται να αυξηθεί.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του νησιού υπέστη τεράστιο πλήγμα μετά την καταιγίδα, ενώ μάλλον οι επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής σε αυτό είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι έχει καταγράψει η κυβέρνηση, αναφέρει το Centro de Periodismo Investigativo (CPI), ένα τοπικό ερευνητικό πρόγραμμα δημοσιογραφίας.

Ο Luis Vega Ramos, μέλος της συντονιστικής οργάνωσης των εθελοντών στο Πουέρτο Ρίκο, δήλωσε πως υπάρχουν αρκετοί εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν, ωστόσο υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανεύρεση εξοπλισμού. «Οι πόροι δεν φτάνουν και αυτό είναι το πρόβλημά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.