ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2017 08:39 EEST | Updated 04/10/2017 08:40 EEST

Στην Τεχεράνη ο Ερντογάν για να επιβεβαιώσει την ιρανο-τουρκική προσέγγιση

ADEM ALTAN via Getty Images
Turkish President and Chairman of the Justice and Development Party (AK Party) Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the AK Party's group meeting at the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in Ankara, on October 3, 2017.Turkish police on October 3, 2017, arrested 35 local authority officials in Istanbul over alleged ties to last year's failed coup, just weeks after the city's long-serving mayor stepped down, state media reported. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε την Τετάρτη μια μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη, την ώρα που οι ιρανοτουρκικές σχέσεις μοιάζουν να βελτιώνονται χάρη σε μια σύγκλιση απόψεων σε πολλά ευαίσθητα περιφερειακά θέματα, όπως η Συρία ή το Κουρδιστάν.

Ο Ερντογάν, η τελευταία επίσκεψη του οποίου ήταν τον Ιανουάριο 2015, έφθασε αργά το πρωί συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία. Πρόκειται να συναντήσει τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί καθώς και των ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Συναντήσεις αφιερωμένες στην οικονομική, την εμπορική και τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία προβλέπεται να διεξαχθούν επίσης, ιδιαίτερα για την επίτευξη του κοινού στόχου να τριπλασιασθούν οι εμπορικές συναλλαγές στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Από την Κυριακή βρίσκεται εξάλλου στην Τεχεράνη ο αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επωφελήθηκε της ευκαιρίας αυτής για να υπενθυμίσει την κοινή αντίθεση της Τουρκίας και του Ιράν στο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν και το οποίο μεταφράσθηκε σε μια σαρωτική νίκη του «ναι».

«Η συνεργασία του Ιράν, της Τουρκίας και του Ιράκ μπορεί να δημιουργήσει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και να αντισταθεί στις αποσχιστικές ενέργειες, δήλωσε ο ιρανός υπουργός Άμυνας στρατηγός Αμίρ Χαταμί υποδεχόμενος το βράδυ της Τρίτης τον στρατηγό Ακάρ.

Στο ζήτημα του Ιράκ και στη συριακή σύγκρουση, η Τουρκία και το Ιράν, δύο χώρες που έχουν ισχυρή κουρδική μειονότητα, επαναλαμβάνουν εδώ και εβδομάδες την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη αποσύνθεση του Ιράκ και της Συρίας και σε κάθε τροποποίηση συνόρων.

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν πολλαπλασιάσει τις απειλές για αντίποινα εναντίον των αρχών του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις φαίνεται να βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη φάση απ' ό,τι ήταν κατά την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν τον Ιανουάριο 2015.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)