ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2017 09:41 EEST | Updated 04/10/2017 09:41 EEST

Πρόστιμο στη Ρωσία από το ΕΔΑΔ για την υπόθεση της τραγωδίας του υποβρυχίου «Κουρσκ»

Oleg Nikishin via Getty Images
376161 03: (UNDATED FILE PHOTO) The Russian nuclear submarine 'Kursk' motoring in the Barents Sea near Severomorsk, Russia. The 'Kursk', one of the biggest and newest submarines in the Russian Navy, is trapped at a depth of 354 feet, above the Arctic Circle in the Barents Sea and rescue attempts continue August 16, 2000. (Photo by Oleg Nikishin/Newsmakers)

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη πως η Ρωσία πρέπει να δώσει αποζημιώσεις σε δημοσιογράφους που μηνύθηκαν για ρεπορτάζ τους σχετικά με την τραγωδία του πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ» το 2000.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, την υπόθεση κέρδισε η Novaya Gazeta, ερευνητική εφημερίδα που συχνά επικρίνει το Κρεμλίνο. Βάσει της απόφασης, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 3.388 ευρώ στην εφημερίδα και 2.170 ευρώ στην ανταποκρίτριά της, Γελένα Μιλασίνα. Σημειώνεται πως η εφημερίδα είχε υποστηρίξει πως οι ένοπλες δυνάμεις είχαν αποτύχει ως προς την πρέπουσα διερεύνηση του περιστατικού, που είχε ως αποτέλεσμα οι 118 ναύτες του υποβρυχίου να χάσουν τη ζωή τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως, διώκοντας τους δημοσιογράφους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε παραβιάσει το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που προστατεύει την ελευθερία έκφρασης.

Σε έρευνά της η εφημερίδα αμφισβητούσε το συμπέρασμα ενός ειδικού σε θέματα ναυτικών ατυχημάτων, του Βίκτορ Κολκούτιν, πως 23 ναύτες έχασαν τη ζωή τους οκτώ ώρες μετά τις εκρήξεις οι οποίες είχαν προκαλέσει τον θάνατο των υπόλοιπων μελών του πληρώματος. Η Novaya Gazeta υποστήριζε πως οι ναύτες είχαν παραμείνει ζωντανοί για πιο πολύ, και ότι το ρωσικό ναυτικό έκανε σοβαρά λάθη όσον αφορά στην απόπειρα διάσωσής τους, χωρίς να υπάρξει τιμωρία των αξιωματικών του Βορείου Στόλου για εγκληματική αμέλεια.

Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα, δύο εκρήξεις προκάλεσαν βαρύτατες ζημιές στο υποβρύχιο, μετά τη διαρροή καυσίμου από τορπίλη κατά τη διάρκεια άσκησης. Άλλος ένας στρατιωτικός ειδικός είχε πει πως τα χτυπήματα που ακούγονταν από το βυθισμένο υποβρύχιο δεν ήταν μήνυμα SOS από τους επιζώντες, αλλά κάποιος άλλος, απροσδιόριστης προέλευσης, ήχος από ένα πλοίο.

Το 2005 δικαστήριο της Μόσχας είχε υποχρεώσει την εφημερίδα και τη Μιλασίνα να πληρώσουν 57.000 ρούβλια (985 δολάρια, με σημερινά δεδομένα) σε πρόστιμα για δυσφήμηση.