ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/10/2017 12:51 EEST | Updated 04/10/2017 12:51 EEST

Η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλή για τα θέματα της Υγείας

EUROKINISSI

Με θέμα ημερήσιας διάταξης «Εισαγωγικές τοποθετήσεις για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ», ξεκίνησε, σήμερα, η γ΄ φάση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1997- 2014, και αφορά μεταξύ άλλων υπέρογκα ποσά που έχουν καταβληθεί για διαφημιστική δαπάνη, συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης και χρήσης ακινήτων, εικονικά τιμολόγια, διορισμούς κ.ά.

Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν, καταρχήν, ότι η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) έχει μεγάλο εύρος προς διερεύνηση και αρκετές «γκρίζες ζώνες». Διαδικαστικά, υπήρξαν εισηγήσεις να χωριστούν ανά θέματα και να εξεταστούν ιδιαιτέρως πολλές από τις πλευρές της δραστηριότητας του ΚΕΕΛΠΝΟ, άποψη που τελικά επικράτησε από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της σημερινή συνεδρίασης ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, επιστολή της Ελένη Τσάγκαρη, στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία εστάλη προς την επιτροπή, και με την οποία η κ. Τσάγκαρη, κάνοντας και χρήση συνταγματικών διατάξεων, ζητά την διακοπή της ενασχόλησης της εξεταστικής επιτροπής με τα θέματα του ΚΕΕΕΛΠΝΟ με την αιτιολογία ότι παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

Οι βουλευτές της επιτροπής, σύσσωμοι, απέρριψαν τον τόνο και το ήθος της επιστολής και ιδίως το σημείο εκείνο όπου εκτοξεύονται ευθείες απειλές για τέλεση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα για όποιον βουλευτή συνεχίσει την ενασχόληση στο αντικείμενο αυτό.

Εν κατακλείδει αποφασίστηκε να απευθυνθεί ερώτημα στην «επιστημονική επιτροπή της Βουλής» σχετικά με το εάν στην απαίτηση αυτή της κ. Τσάγκαρη είναι δυνατόν να αποδοθεί ή όχι νομική βασιμότητα.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, με πρώτο αντικείμενο εξέτασης την δικογραφία η οποία έχει σταλεί στη Βουλή και αφορά στη δραστηριότητα του Αδώνι Γεωργιάδη, ως υπουργού Υγείας, σε σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)