ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2017 04:44 EEST | Updated 07/10/2017 04:44 EEST

Διακήρυξη ανεξαρτησίας ετοιμάζει η Βουλή της Καταλονίας, παρά τις πιέσεις από τη Μαδρίτη

SOPA Images via Getty Images
BARCELONA, CATALONIA, SPAIN - 2017/10/03: Independence youth marching down on Via Laietana to the Parliament of Catalonia.Continuous demonstrations are still carried out in the central artery of Barcelona, Via Laietana. The popular street passes in front of the Spanish national police headquarters in Barcelona. (Photo by Paco Freire/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Πάνω σε μια μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία, η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα, παρά τις εντολές του δικαστηρίου και την αυξανόμενη οικονομική πίεση από τη Μαδρίτη, δούλευαν οι Καταλανοί αυτονομιστές την Παρασκευή.

Αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε μια συνεδρίαση της καταλανικής περιφερειακής Βουλής που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, στην οποία αναμενόταν να εγκριθεί μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, η τοπική Βουλή ανακοίνωσε πως ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόντ, θα μιλήσει ενώπιόν της την Τρίτη.

Στο μεταξύ, η Μαδρίτη ζήτησε για πρώτη φορά συγγνώμη την Παρασκευή για τη χρήση βίας κατά το δημοψήφισμα, το οποίο είχε ανακηρυχθεί παράνομο. Η επέμβαση της αστυνομίας κλιμάκωσε τις εντάσεις, οδηγώντας στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εφημερίδα El Mundo επικαλείται Καταλανό βουλευτή ο οποίος φέρεται να είπε ότι τα αυτονομιστικά κόμματα της καταλανικής Βουλής συζητούν την υποβολή διακήρυξης ανεξαρτησίας την ερχόμενη Τρίτη. «Είμαστε σε συζητήσεις σχετικά με ένα κείμενο....πάνω στη διακήρυξη που θέλουμε να εγκρίνει η περιφερειακή Βουλή την Τρίτη» είπε ο Κάρλες Ριέρα, βουλευτής του CUP, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Επίσης, ο Ραούλ Ρόμεβα, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Καταλονίας, είπε στο BBC πως η καταλανική Βουλή σκοπεύει να προβεί σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας, χωρίς να προσδιορίσει πότε. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση αυξάνει την οικονομική πίεση, έχοντας περάσει την Παρασκευή έναν νόμο που κάνει ευκολότερο για τις εταιρείες να μεταφέρουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ανά τη χώρα- κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην οικονομία της Καταλονίας. Επίσης, προέβη σε μια συμβιβαστική χειρονομία, ζητώντας, δια στόματος του Ενρίκ Μίγιο, εκπροσώπου της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, συγγνώμη εκ μέρους των αστυνομικών για την υπερβολική βία κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, η ελβετική κρατική τηλεόραση (RTS) ανέφερε πως η ουδέτερη Ελβετία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην έναρξη διαλόγου μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της Καταλονίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε ότι η Ελβετία είναι σε επαφή με την Ισπανία και την Καταλονία, αλλά οι συνθήκες δεν είναι ακόμα κατάλληλες για συνομιλίες. Ο Πουτζντεμόντ, από πλευράς του, έχει ζητήσει διεθνή διαμεσολάβηση, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει προτείνει συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων για την εύρεση λύσης, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συμφωνία που θα παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στην Καταλονία, εάν η κυβέρνησή της παύσει τις κινήσεις προς την ανεξαρτησία. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, διαδηλώσεις κατά της απόσχισης της Καταλονίας σχεδιάζονται στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις, ενώ υπάρχει και έκκληση για μια αντίστοιχη κινητοποίηση στη Βαρκελώνη.