ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2017 08:00 EEST | Updated 09/10/2017 10:38 EEST

Ερωτικό σκάνδαλο στο βρετανικό ναυτικό: Κυβερνήτης και ύπαρχος υποβρυχίου απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους

Jeff J Mitchell via Getty Images
RHU, SCOTLAND - JANUARY 20: Royal Navy security personnel stand guard on HMS Vigilant at Her Majesty's Naval Base, Clyde on January 20, 2016 in Rhu, Scotland. HMS Vigilant is one of the UK's fleet of four Vanguard class nuclear-powered ballistic missile submarines carrying the Trident nuclear missile system. A decision on when to hold a key Westminster vote on renewing Trident submarine class is yet to be decided senior Whitehall sources have admitted. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει σκάνδαλο σχετικά με τη συμπεριφορά μελών του πληρώματος πυρηνικού υποβρυχίου του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, καθώς αποκαλύφθηκε πως και άλλος αξιωματικός απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω ανάρμοστης σχέσης με γυναίκα συνάδελφο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνήτης, Στούαρτ Άρμστρονγκ, και ο ύπαρχός του απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους στο HMS Vigilant, ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα από το Ναυτικό για την υπόθεση.

Ειδικότερα, ο 41χρονος πλοίαρχος Στούαρτ Άρμστρονγκ, κυβερνήτης του πλοίου αποκαλύφθηκε νωρίτερα μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα πως απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του μετά από ισχυρισμούς πως η σχέση του με μια κατώτερη στην ιεραρχία ήταν «πιο κοντινή από ό,τι θα έπρεπε να είναι».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Telegraph, ο ύπαρχος απαλλάχθηκε και αυτός από τα καθήκοντά του εν μέσω ισχυρισμών για επίσης ανάρμοστη σχέση, με διαφορετική υφιστάμενη. Πηγές του βρετανικού ναυτικού ανέφεραν πως η απομάκρυνση των δύο κορυφαίων αξιωματικών από ένα σκάφος είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστη».

Καθώς η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας, δύο ανώτεροι αξιωματικοί της βρετανικής Διοίκησης Υποβρυχίων φέρονται να μετέβησαν από τη ναυτική βάση στο Φάσλεϊν στην Αμερική, όπου βρισκόταν το σκάφος, για να διαχειριστούν το όλο ζήτημα. Ενημερωμένη για την έρευνα πηγή είπε πως η ηγεσία του ναυτικού είναι εξοργισμένη για τα φερόμενα περιστατικά απειθαρχίας στη Διοίκηση Υποβρυχίων, καθώς και για τη δημοσιοποίησή τους.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Record, αρκετά μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου απείλησαν με παραίτηση λόγω της όλης υπόθεσης.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις μεταξύ ατόμων στην ίδια ιεραρχία απαγορεύονται σε υποβρύχια και πολεμικά πλοία, λόγω φόβων πως θα έχουν ως αποτέλεσμα περιστατικά εύνοιας, που μπορεί να υπονομεύσουν την πειθαρχία και την τήρηση των εντολών. Σχέσεις εκτός της ίδιας ιεραρχίας επιτρέπονται, αλλά ο κανονισμός απαγορεύει αυστηρά τις σωματικές επαφές κατά τη διάρκεια αποστολών.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα έξι χρόνια αφού η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε σε γυναίκες να υπηρετούν σε υποβρύχια. Μια πηγή του ναυτικού ενήμερη για την έρευνα είπε πως «το θέμα δεν είναι αν οι γυναίκες υπηρετούν σε υποβρύχια ή πολεμικά πλοία, αλλά η τήρηση των στάνταρ».