ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2017 09:18 EEST | Updated 12/10/2017 09:18 EEST

Έρευνα: Πώς η σύγχρονη δουλεία και η σεξουαλική βία χρηματοδοτούν και ενισχύουν την τρομοκρατία

Kidnapped woman tied with rope - abuse and violence concept
andriano_cz via Getty Images
Kidnapped woman tied with rope - abuse and violence concept

Σεξουαλική βία, περιλαμβανομένων βιασμών, σεξουαλικής δουλείας και εξαναγκασμένου γάμου χρησιμοποιούν συστηματικά τρομοκρατικές οργανώσεις για να προσελκύσουν νέα μέλη, να παρέχουν κίνητρα στους μαχητές τους και, σε περιπτώσεις ισλαμιστικών οργανώσεων, να τιμωρήσουν τους απίστους, σύμφωνα με έρευνα της The Henry Jackson Society- ενός βρετανικού think tank.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ευρήματα και οι εκκλήσεις για δράση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είχαν θετική υποδοχή από πολλούς βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου και τον πρώην Independent Reviewer of Terrorism Legislation της κυβέρνησης.

Η συντάκτρια της εν λόγω αναφοράς, Νικίτα Μάλικ, τόνισε πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει και να ασχοληθεί με αυτόν τον σύνδεσμό ανάμεσα στην εγκληματικότητα και την ασφάλεια. Οι κλασικές πηγές εισοδήματος, όπως η φορολόγηση και οι πωλήσεις πετρελαίου, οργανώσεων όπως το ISIS και η Μπόκο Χαράμ, στερεύουν. Αντικαθίστανται από τις προσπάθειες για συλλήψεις ομήρων και απόσπασης λύτρων, κάτι που σημαίνει ότι η σύγχρονη δουλεία μπορεί να αυξηθεί, καθώς το Daesh (ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για το ISIS) προσπαθεί να διατηρήσει τα οικονομικά του αποθέματα».

Το report, με τίτλο Trafficking Terror, διαπιστώνει πως υπάρχουν ξεκάθαροι δεσμοί και συνδέσεις μεταξύ τρομοκρατών, εγκληματιών και traffickers, ενώ περιλαμβάνει τρομακτικές case studies και μαρτυρίες θυμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μειονότητα των Γιαζίντι, που στοχοποιήθηκε με πρωτοφανή ένταση από το ISIS, με τις γυναίκες Γιαζίντι να χρησιμοποιούνται ευρέως ως σκλάβες του σεξ.

«Η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους για τη σεξουαλική σκλαβιά λειτουργεί ως κίνητρο για νέα μέλη και ξένους μαχητές, με την υπόσχεση συζύγων και σκλάβων του σεξ να λειτουργεί ως παράγων έλξης. Οι νεοσύλλεκτοι προέρχονται συνήθως από βαθιά συντηρητικές μουσουλμανικές κοινωνίες, όπου το κοινό σεξ είναι ταμπού και οι εξωσυζυγικές σχέσεις απαγορεύονται. Οπότε, οι υποσχέσεις του ISIS για ανταμοιβή νεοσυλλέκτων με συζύγους έχουν απήχηση σε αυτά τα άτομα, με τις Γιαζίντι σκλάβες του σεξ να λειτουργούν ως “μπόνους” στη στρατολόγηση μαχητών. Τα κορμιά των γυναικών χρησιμοποιούνται στρατηγικά για να προσελκύουν μαχητές στο ISIS, αλλά και για να τους κρατούν στις τάξεις του, καθώς η οργάνωση πληρώνει τους μαχητές για κάθε σκλάβα του σεξ που αποκτούν, καθώς και για παιδιά που γεννιούνται στο “χαλιφάτο”, δημιουργώντας ένα οικονομικό κίνητρο για την ενθάρρυνση της δουλείας και της σεξουαλικής βίας σε βάρος σκλάβων» αναφέρεται σχετικά.

Μεταξύ των περιπτώσεων που αναφέρονται περιλαμβάνονται ενός 10χρονου κοριτσιού από τη Λιβύη που βιάστηκε επανειλημμένα από traffickers ενώ ήταν αιχμάλωτη. Επίσης, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η περίπτωση μιας άλλης κοπέλας, η ηλικία της οποίας δεν διευκρινίζεται (αναφέρεται μόνο ως “Θύμα 1”), η οποία έμεινε έγκυος μετά από βιασμό της από μαχητή. Προσπάθησε να αποβάλει πέφτοντας εσκεμμένα στις σκάλες, ενώ περιέγραψε ότι μέλη της οργάνωσης θώπευαν αιχμάλωτα κορίτσια για να διαπιστώσουν εάν τα στήθη τους είχαν μεγαλώσει. Εάν είχαν όντως μεγαλώσει, τότε μπορούσαν να τις βιάσουν, εάν όχι, τότε περίμεναν τρεις μήνες για να δοκιμάσουν ξανά. Τα κορίτσια βιάζονταν μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Το «Θύμα 1» προσπάθησε να αποδράσει και ως τιμωρία βιάστηκε από έξι άνδρες την ίδια νύχτα. Την κρατούσαν σε ένα δωμάτιο γυμνή και μετά την πούλησαν σε δύο μαχητές. Βιάστηκε σε μπάνιο ενώ είχε περίοδο και μετά πουλήθηκε επανειλημμένα, συνήθως σε ομάδες ανδρών. Όσο αυξάνονταν οι φορές που είχε πουληθεί, τόσο μειωνόταν η τιμή της, και, όπως είπε η ίδια, βιάστηκαν και κορίτσια που δεν είχαν καν περίοδο, ενώ μουσουλμάνες της είπαν πως «πρέπει να σε βιάσουν για να γίνεις μουσουλμάνα». Όταν ρώτησε γιατί της το έκαναν αυτό, της απάντησαν πως εφάρμοζαν απλά τον νόμο του προφήτη Μωάμεθ. Σε άλλη κοπέλα, 13 ετών («Θύμα 3»), ο μαχητής που τη βίαζε της έλεγε πως ο βιασμός δεν είναι αμαρτία, καθώς το Κοράνι ενθαρρύνει και επιτρέπει τον βιασμό απίστων- μάλιστα, της είπε πως βιάζοντάς την αυτός «πλησίαζε τον Θεό», και πριν και μετά την πράξη γονάτιζε και προσευχόταν.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πρακτικές οργανωμένου εγκλήματος, όπως ξέπλυμα χρημάτων, διακίνηση μεταναστών, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων και human trafficking. Τα σκλαβοπάζαρα με σκλάβες του σεξ ήταν συνηθισμένα σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, όπως και η χρήση αγορών στη Λιβύη. Ένα από τα καθαρά κίνητρα πίσω από το trafficking ήταν το οικονομικό όφελος: Αν και η σεξουαλική βία φαίνεται να ασκείται σε μεγάλο βαθμό για ιδεολογικούς λόγους, οι πληρωμές λύτρων υποδεικνύουν μια νέα πηγή εσόδων για την τρομοκρατία, που συνδέεται ευθέως με τη χρήση σεξουαλικής βίας. Όσον αφορά στην έκταση των εσόδων που έχουν οργανώσεις όπως το ISIS και η Μπόκο Χαράμ από αυτή τη δραστηριότητα, αναφορές κάνουν λόγο για έσοδα ύψους 10-30 εκατ. δολαρίων για το ISIS το 2016.

Sponsored Post