ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2017 05:08 EEST | Updated 12/10/2017 05:18 EEST

Μυστηριώδης, κολοσσιαία τρύπα εμφανίστηκε στους θαλάσσιους παγετώνες της Ανταρκτικής

Wolfgang Kaehler via Getty Images
ANTARCTICA - 1994/01/01: Antarctica, Weddell Sea, Polynya (open Water) In Pack Ice, Icebergs. (Photo by Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images)

Μία κολοσσιαία μυστηριώδης τρύπα, μεγέθους αντίστοιχου της πολιτείας του Μέιν στις ΗΠΑ, εντοπίστηκε στους θαλάσσιους παγετώνες της Ανταρκτικής.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, η τρύπα είχε πρωτοανακαλυφθεί πριν από περίπου έναν μήνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του προγράμματος SOCCOM (Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modeling), οι οποίοι παρακολουθούσαν την περιοχή μέσω δορυφόρων, μετά την εμφάνιση μιας παρεμφερούς τρύπας πέρυσι.

H φετινή τρύπα έχει έκταση που φτάνει τα 78.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που την καθιστά τη μεγαλύτερη «polynya» (όπως είναι γνωστό το φαινόμενο) στη Θάλασσα Γουέντελ της Ανταρκτικής από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. «Στα βάθη του χειμώνα, για πάνω από έναν μήνα, είχαμε αυτή την έκταση ανοιχτού νερού» λέει ο Κεντ Μουρ, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Είναι απλά αξιοσημείωτο το ότι αυτή η polynya χάθηκε για 40 χρόνια και επέστρεψε».

Ο εξαιρετικά σκληρός χειμώνας της Ανταρκτικής καθιστά δύσκολη την εύρεση τέτοιων τρυπών, οπότε η μελέτη τους είναι δύσκολη. Ο Μουρ λέει πως καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί τι ακριβώς είναι αυτό που προκαλεί την εμφάνιση τέτοιων τρυπών μετά από τόσα πολλά χρόνια, ενώ θεωρεί πως θαλάσσια θηλαστικά ενδεχομένως να χρησιμοποιούν το νέο αυτό άνοιγμα για να αναπνέουν. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τρύπας αυτής στους ωκεανούς και το κλίμα της Ανταρκτικής- και το αν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.