15 Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, 6 μήνες απασχόλησης, ένας κοινός στόχος για 15 νέους: Να κάνουν τη διαφορά

Το πρόγραμμα “World of Difference” επιστρέφει για όγδοη συνεχή χρονιά, δίνοντας και φέτος τη δυνατότητα σε νέους να εργαστούν για 6 μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους και να κάνουν τη διαφορά στην κοινωνία, ενώ το Ίδρυμα Vodafone θα καλύψει τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Φέτος μάλιστα, έπειτα από τις εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχής των προηγούμενων ετών, ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης αυξάνεται σε 15 από 10.

Διαδικασία επιλογής

«Αναζητούμε άτομα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Που θα επιδείξουν πάθος, παρακίνηση και δέσμευση. Που θα δείξουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες ικανότητες, την εμπειρία και τη γνώση που απαιτεί το έργο που έχουν επιλέξει και ο συγκεκριμένος ρόλος που θα αναλάβουν» σημειώνει η κυρία Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone. Προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πρώτα να έχουν έρθει σε επαφή με τον οργανισμό στον οποίο θέλουν να εργαστούν και να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο έργο για την περίοδο απασχόλησής τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Vodafone στο www.vodafone.gr/worldofdifference μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.

Όλες οι αιτήσεις που λαμβάνει το Ίδρυμα Vodafone περνούν από μία συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης που περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους οργανισμούς, προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους κ.λπ. Εκτός από τους υποψήφιους και τους οργανισμούς, αξιολογούνται και τα προτεινόμενα έργα με τα οποία θα ασχοληθούν με βασικό κριτήριο την ανθρωπιστική και κοινωφελή αξία τους, το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν σε διάστημα έξι μηνών και τα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το Ίδρυμα Vodafone αρωγός στους νέους και στην κοινωνία

«Ως Ίδρυμα Vodafone, θέλουμε να επενδύουμε με ένταση στους νέους ανθρώπους και να δημιουργούμε ευκαιρίες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, καθώς αναγνωρίζουμε τον μοναδικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γνώσεις, οι ιδέες και το όραμα των νέων ανθρώπων στην ελληνική πραγματικότητα» επισημαίνει η κ. Χριστοπούλου, αναφέροντας πως το “World of Difference” έχει διττό στόχο: δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το έργο Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, συμβάλλοντας στην ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Έτσι, όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν έμπρακτα το έργο κοινωφελών οργανισμών, θα αμείβονται για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν και θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, εφόδια πολύτιμα για τη μελλοντική σταδιοδρομία τους. Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα, οι οργανισμοί ωφελούνται από τις ικανότητες και την εμπειρία εκείνων των νέων που θέλουν να κάνουν τη διαφορά.

Μια εμπειρία ζωής

«Ένας διαγωνισμός που σου δίνει την ευκαιρία να δουλέψεις έμμισθα για 6 μήνες σε έναν οργανισμό που σ’ ενδιαφέρει, καλύπτοντας μια θέση που μπορείς να σχεδιάσεις εσύ, είναι εξ ορισμού κάτι πάρα πολύ ελκυστικό. Αποκτάς εργασιακή εμπειρία, καλλιεργείς δεξιότητες και αναβαθμίζεις το βιογραφικό σου» εξηγεί η κ. Χριστοπούλου και συνεχίζει: «Το γεγονός, δε, ότι ταυτόχρονα ο οργανισμός αυτός έχει κοινωφελή χαρακτήρα και σου δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξεις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας ή ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ν’ αφήσεις το δικό σου αποτύπωμα, νομίζω θα μ’ έκανε να δηλώσω συμμετοχή χωρίς δεύτερη σκέψη και να βάλω τα δυνατά μου να πείσω τους ανθρώπους που θα με αξιολογούσαν ότι είμαι ικανή να κάνω τη διαφορά. Έχοντας έρθει πολύ κοντά αυτά τα χρόνια με ανθρώπους που εργάζονται σε ΜΚΟ, έχω διακρίνει σ’ αυτούς μοναδικές δεξιότητες και ταλέντα, τα οποία σε κάποιο άλλο περιβάλλον μπορεί να μην είχαν καλλιεργήσει. Το να προσπαθείς, συχνά με ελάχιστούς πόρους, να κάνεις το καλύτερο δυνατό, σε κάνει δημιουργικό, εφευρετικό, τολμηρό και αποτελεσματικό. Σε κάνει να σκέφτεσαι χωρίς περιορισμούς και να βρίσκεις λύσεις. Κι αν συνυπολογίσει κανείς την προσωπική ικανοποίηση που παίρνεις υποστηρίζοντας δύσκολες καταστάσεις, βοηθώντας ευάλωτους συνανθρώπους μας ή βρίσκοντας λύση σε κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα, η συμμετοχή σ ένα τέτοιο πρόγραμμα γίνεται όχι απλά επαγγελματική εμπειρία, αλλά εμπειρία ζωής».

Η ιστορία του προγράμματος “World of Difference”

Το “World of Difference” του Ιδρύματος Vodafone ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2010 και μέχρι σήμερα έχει αναδείξει 54 άτομα τα οποία εργάστηκαν σε 49 Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς της επιλογής τους. Οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εργάστηκαν σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας, συγκεκριμένα, σε 11 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πάρος, Πρέσπες), προσφέροντας σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία. Τα άτομα που έχουν επιλεγεί ως νικητές έχουν προσφέρει έργο -μεταξύ άλλων- σε οργανισμούς όπως η Κιβωτός του Κόσμου, ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ΕΛΕΠΑΠ, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Equal Society, το Make a Wish Ελλάδας και σε άλλους φορείς.

Η κ. Χριστοπούλου περιγράφει, καθώς θυμάται την επιτυχία του περσινού προγράμματος: «Είναι υπέροχο να βλέπεις τόσους νέους ανθρώπους να παθιάζονται με κάτι που αφορά τον συνάνθρωπό τους, την κοινωνία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον, και οργανισμούς που αφοσιώνονται στους σκοπούς και στις αξίες τους με πείσμα και σοβαρότητα. Επειδή τελικά τα κοινωνικά προγράμματα αξιολογούνται με τον αντίκτυπό τους, αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ από το “World of Difference” του 2017 είναι τα 118 άτομα με κινητική αναπηρία και τους 542 φροντιστές που εκπαίδευσε ο Φάνης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εργασιακή τους επανένταξη, τους 4.000 μαθητές δημοτικού που η Ειρήνη εκπαίδευσε και ευαισθητοποίησε για το θέμα της σπατάλης του φαγητού, τους 370 ελέγχους μνήμης που η Μικαέλα πραγματοποίησε σε συνανθρώπους μας τρίτης ηλικίας για τη διάγνωση και αντιμετώπισης της άνοιας, τους 8 σπουδαστές με νοητική αναπηρία που η Ρόζμαρι εκπαίδευσε με σκοπό την κοινωνική και επαγγελματική τους ενσωμάτωση και αυτονομία, τα 1.354 κουτιά φαρμάκων που ο Ηλίας εξοικονόμησε για μηνιαία φαρμακευτική περίθαλψη σε 450 άτομα, τους 3000 μαθητές και τους 500 εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ειρήνης για τις προσφυγικές ροές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα 330 παιδιά και ενήλικες που επωφελήθηκαν από το Mobile School σε περιοχές της Δράμας που υλοποίησε η Ελένη, τους 2.100 πρόσφυγες που ενημέρωσε ο Παύλος για θέματα ασφάλειας και ατομικής υγιεινής, τα 12.000 άτομα που επωφελήθηκαν από τα παιχνίδια για τυφλούς και δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε η Αντιγόνη, τις δράσεις που συντόνισε ο Κώστας για τη βελτίωση της ζωής χιλιάδων οροθετικών ατόμων».