ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2017 18:49 EEST | Updated 16/10/2017 18:50 EEST

Γιούνκερ και Μέι συμφώνησαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες για το Brexit

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 16: European Commission President Jean-Claude Juncker sends off British Prime Minister Theresa May and British Secretary of State for Exiting the European Union (Brexit Minister) David Davis after their meeting at the European Commission building in Brussels, Belgium on October 16, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συμφώνησαν απόψε "να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους επόμενους μήνες" για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το "διαζύγιο" του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το δείπνο εργασίας που είχαν ο Γιούνκερ με τη Μέι σημειώνεται ότι "εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα" αφότου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και "συμφώνησαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές του επόμενους μήνες".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνομιλίες που είχαν επί περίπου δύο ώρες στις Βρυξέλλες ήταν "εποικοδομητικές και φιλικές".

Η επίσκεψη της Μέι στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Στόχος της ήταν να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας και θα είναι εν μέρει αφιερωμένη στο θέμα αυτό.

Η Μέι συνοδευόταν στην επίσκεψη αυτή από τον υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ενώ στη συνάντηση είχε προσκληθεί και ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση, η Μέι και ο Γιούνκερ σημειώνουν ότι συζήτησαν επίσης "τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις", όπως "το κοινό συμφέρον τους να διατηρήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν" αλλά και τη δουλειά που πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών στην Ευρώπη, "κυρίως μέσω της καταπολέμησης της τρομοκρατίας".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)