ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2017 04:33 EEST | Updated 16/10/2017 04:34 EEST

Tυνησία: Δέκα πρόσφυγες πνίγηκαν μετά από δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη το πλοίο που επέβαιναν

Getty Images

Το Πολεμικό Ναυτικό της Τυνησίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέσυρε άλλες δέκα σορούς Τυνήσιων μεταναστών που πνίγηκαν όταν το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με τυνησιακό πολεμικό στα ανοικτά των ακτών της χώρας, γεγονός που σήμανε ότι ο απολογισμός του δυστυχήματος αυξήθηκε στους 18 νεκρούς.

Την περασμένη Δευτέρα, το τυνησιακό ΠΝ ανέσυρε οκτώ πτώματα μετά τη σύγκρουση, 54 χιλιόμετρα από τις ακτές της νότιας Τυνησίας. Άλλοι 38 επιβαίνοντες στο πλεούμενο με τους μετανάστες διασώθηκαν.

Με βάση μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν εκτιμάται ότι στο πλεούμενο επέβαιναν 70 ως 80 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το δυστύχημα προκάλεσε την οργή των πολιτών στην Τυνησία. Συγγενείς μεταναστών που πνίγηκαν διαδήλωσαν σε δύο πόλεις. Στη μία από αυτές, έξαλλοι πολίτες έβαλαν φωτιά στο κτίριο των τοπικών αρχών.

Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία—ειδικότερα στη Σικελία—από την Τυνησία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πολλοί άνεργοι νέοι αναζητούν τρόπο να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Εξάλλου, δίκτυα διακινητών επιλέγουν τις τυνησιακές ακτές το τελευταίο διάστημα για να περνούν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, καθώς οι συνθήκες στη Λιβύη έχουν δυσκολέψει για αυτούς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)