ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2017 13:52 EEST | Updated 16/10/2017 13:52 EEST

Κόκκινος ουρανός και ήλιος στην Αγγλία λόγω της καταιγίδας «Οφηλία»

Yannis Behrakis / Reuters
A red sun is seen over a dinghy overcrowded with Syrian refugees drifting in the Aegean sea between Turkey and Greece after its motor broke down off the Greek island of Kos, August 11, 2015. To match Special Report EUROPE-MIGRANTS/TURKEY-CHILDREN REUTERS/Yannis Behrakis/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY

Ασυνήθιστα κόκκινο ουρανό και ήλιο αναφέρουν θεατές από διάφορα μέρη της Αγγλίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το φαινόμενο ήταν ορατό στα νοτιοδυτικά, στα Μίντλαντς, στα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Κινγκ του BBC, το φαινόμενο οφείλεται στα απομεινάρια της καταιγίδας «Οφηλία», που φέρνει τροπικό αέρα και σκόνη από τη Σαχάρα, ενώ συμβάλλουν και οι δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Η σκόνη προκαλεί διασπορά του μικρότερου κύματος μπλε φωτός, με αποτέλεσμα να προκύπτει κόκκινο χρώμα.

Η «Οφηλία» προήλθε από τις Αζόρες, όπου ήταν τυφώνας, και καθώς προχωρούσε βόρεια έφερνε μαζί της τροπικό αέρα από τη Σαχάρα, μαζί με σκόνη, η οποία κατέληξε στην ατμόσφαιρα ψηλά πάνω από τη Βρετανία. Τα σωματίδια στον αέρα κάνουν το μπλε φως να διασπείρεται, αφήνοντας το μεγαλύτερου μήκους κύματος κόκκινο φως να περνά. Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης οφείλεται στις δασικές πυρκαγιές στην Ιβηρική χερσόνησο, οι οποίες έστειλαν ψηλά στον αέρα υλικό που παρασύρθηκε από την «Οφηλία».