ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/10/2017 12:19 EEST | Updated 16/10/2017 19:36 EEST

Μεγάλη πυρκαγιά στο Μετόχι Ερμιονίδας στην Αργολίδα. Σε ύφεση η φωτιά στο Καρπενήσι

Eurokinissi

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στο Μετόχι Ερμιονίδας στην Αργολίδα, όπου καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία σε δασική έκταση.

Ειδικότερα, για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 οχήματα και 50 πυροσβέστες, καθώς και επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Επίσης, από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Καναντέρ», τέσσερα αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ» και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, «γίνεται προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, προκειμένου να μην απειληθούν σπίτια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής ανέφερε ότι «έχουν έλθει τα αεροπλάνα και η φωτιά πάει προς ύφεση», προσθέτοντας ότι «δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές».

Υπό έλεγχο βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στην κοινότητα Μάρκου, στη Δημητσάνα Αρκαδίας. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, και ένα πεζοπόρο τμήμα με επτά άτομα. Επίσης, από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις ένα αεροσκάφος τύπου «Πετζετέλ».

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Καρπενήσι που απείλησε ξενοδοχεία, σπίτια ακόμη και το νοσοκομείο της πόλης. Η επέμβαση ενός ελικοπτέρου ήταν καθοριστική όπου μαζί με τις υπόλοιπες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην περιοχή περιόρισαν τα μέτωπα της φωτιάς και αυτή την ώρα βρίσκεται σε μερικό έλεγχο.

Για περισσότερο από 4 ώρες οι καπνοί είχαν κυριολεκτικά καλύψει τη δυτική πλευρά της πόλης του Καρπενησίου καθώς οι φλόγες είχαν επεκταθεί σε ένα δάσος που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κεφαλόβρυσο πολύ κοντά στην πόλη. Χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προσπαθούσαν να συντηρήσουν μία αντιπυρική ζώνη που βρίσκεται πλησίον της δυτικής πλευράς του Νοσοκομείου του Καρπενησίου για να προφυλάξουν με αυτό τον τρόπο τις εγκαταστάσεις και να περιορίσουν την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν αποθηκευτικοί χώροι από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αυτοκίνητα, μελίσσια αλλά και ένα πολύτιμο δασικό περιβάλλον στις παρυφές της πόλης του Καρπενησίου.

Από νωρίς το μεσημέρι που ξέσπασε η πυρκαγιά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Καρπενησίου διέθεσαν όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους ενώ ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης ανέβαλε την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χαλκίδας για να βρεθεί στο Καρπενήσι και να συντονίσει τις διαδικασίες της πυρόσβεσης.

Πριν μια βδομάδα τα 2 πετζετέλ που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Λαμίας αναχώρησαν για τη βάση τους σηματοδοτώντας το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ενώ σήμερα ο ίδιος ο περιφερειάρχης έκανε απανωτές εκκλήσεις προς το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να διατεθούν εναέρια μέσα και να ενισχυθούν και οι επίγειες δυνάμεις πριν επεκταθεί η φωτιά.

Για τις 8.00 το βράδυ είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση συντονιστικού οργάνου στο Καρπενήσι για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες έτσι ώστε μέσα στη νύχτα να μην υπάρξει αναζωπύρωση μετώπου και συγχρόνως να περιοριστούν και οι καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς.