ΔΙΕΘΝΕΣ

Ιοί που ανακαλύφθηκαν πριν από έναν αιώνα είναι -μάλλον- η απάντηση στην ανεπάρκεια των αντιβιοτικών

medical bottle and pills on background
medical bottle and pills on background
DimaSobko via Getty Images

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά των μικροβίων -που προκαλούν πολλές από τις ασθένειες που γνωρίζουμε σήμερα- αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία μας, ενώ εξαιτίας του φαινομένου, θεωρείται πως μέχρι το 2050 θα έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν σταματήσει να παράγουν νέα σκευάσματα συνεχώς αυξάνονται, ενώ πολλά είναι και τα φάρμακα που δεν παίρνουν έγκριση από τους αρμόδιους φορείς παρόλο που η παρασκευή τους έχει ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου, δεκάδες φαρμακοποιοί στρέφονται σε άλλες λύσεις προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν αλλά και να εξασφαλίσουν την παγκόσμια υγεία.

Οι νέες πρακτικές που χρησιμοποιούν βασίζονται στους βακτηριοφάγους, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 1900 και έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν τις περισσότερες βακτηριακές λοιμώξεις. Συναντώνται κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση ασθενειών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση αντιβιοτικών. Mάλιστα ακριβώς επειδή προορίζονται για την εξολόθρευση των βακτηρίων, θεωρούνται σωτήρια λύση για την ανθρώπινη υγεία, αναφέρει το Business Insider.

Ο Carl Zimmer, αρθρογράφος υγείας στους Νew York Times, είχε τονίσει μιλώντας το 2015 στο Business Insider πως οι βακτηριοφάγοι καλύπτουν το μεγάλο κενό των αντιβιοτικών, εξηγώντας παράλληλα πως όλοι όσοι ασχολούνται με το κομμάτι της υγείας παγκοσμίως οφείλουν να εστιάσουν στην εξέλιξη των πρακτικών που σχετίζονται με τους εν λόγω ιούς. Οι δοκιμές που γίνονται βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών.

Ο δρ. Paul Grint, Διευθύνων Σύμβουλος της AmpliPhi Biosciences, έχει αφιερωθεί στη μελέτη των βακτηριοφάγων. Η εταιρεία του επικεντρώνεται σε θεραπείες που βασίζονται σε αυτούς για τη θεραπεία του σταφυλόκοκκου, τις λοιμώξεις από τις οποίες προσβάλλεται ο κόλπος της γυναίκας, διάφορες παθήσεις των πνευμόνων, ακόμα και την κυστική ίνωση.

Ο δρ. Tedros Adhanom δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη να χρηματοδοτηθούν έρευνες για τις λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, διαφορετικά θα υπάρξει εποχή που οι άνθρωποι θα κινδυνεύουν από απλές αρρώστιες και θα χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις με το παραμικρό.

Να σημειωθεί πως παρόλο που έχουν περάσει πάνω από εκατό χρόνια αφότου η δράση των βακτηριοφάγων έχει γίνει γνωστή, είναι απαραίτητο γιατροί και ερευνητές να εκπαιδευτούν πολύ περισσότερο ειδικά στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούλιο, τα εθνικά ινστιτούτα υγείας σε συνεργασία με τη FDA πραγματοποίησαν σεμινάρια σχετικά με το θέμα.

Με τη διάδοση των βακτηριοφάγων ασχολείται και το University of California San Diego, ενώ το 2016 οι ερευνητές του με τη χρήση των συγκεκριμένων ιών κατάφεραν να θεραπεύσουν έναν καθηγητή ο οργανισμός του οποίου -όπως αποδείχθηκε- είχε γίνει ανθεκτικός απέναντι στα αντιβιοτικά.

Popular in the Community