ΔΙΕΘΝΕΣ
17/10/2017 11:33 EEST | Updated 17/10/2017 11:33 EEST

Οι Χριστιανοδημοκράτες αποφασίζουν για την υποψηφιότητα Σοίμπλε για Πρόεδρο της Μπούντεσταγκ

Stephane Mahe / Reuters
German Finance Minister Wolfgang Schauble attends a meeting with his French counterpart as part of a Franco-German joint cabinet meeting at the Elysee Palace in Paris, France, July 13, 2017. REUTERS/Stephane Mahe

Στην υποψηφιότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη θέση του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου αναμένεται να καταλήξει το βράδυ της Τρίτης και επισήμως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τη γερμανική κοινοβουλευτική παράδοση, η μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει το προβάδισμα στο δικαίωμα πρότασης υποψηφίου Προέδρου του Σώματος, η οποία θα γίνει επισήμως κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 24 Οκτωβρίου. Ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς ήδη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να τον στηρίξουν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όσο και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών είναι σήμερα ο παλαιότερος βουλευτής της Bundestag, με θητεία 45 ετών και το κύρος του θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της νέας πραγματικότητας, με την είσοδο της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) για πρώτη φορά στη Βουλή.

Η Ομάδα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), αποφάσισε, έπειτα από εσωτερική ψηφοφορία, να προτείνει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος επικράτησε του πρώην υπουργού Μεταφορών Πέτερ Ραμσάουερ.

Χρέη μεταβατικού υπουργού Οικονομικών μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση έχει διαρρεύσει χωρίς να διαψευσθεί ότι θα εκτελεί ο επιτελάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(