ΔΙΕΘΝΕΣ
18/10/2017 06:05 EEST | Updated 18/10/2017 06:06 EEST

Πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, πρότεινε ο Τουσκ

Ints Kalnins / Reuters
President of the European Council Donald Tusk listens at a news conference during the European Union Tallinn Digital Summit in Tallinn, Estonia, September 29, 2017. REUTERS/Ints Kalnins

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε χθες Τρίτη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ μετά το σοκ του Brexit.

Ο Τουσκ έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα αυτό λίγες εβδομάδες μετά τις εκκλήσεις για μια πιο βαθιά ολοκλήρωση της ΕΕ, κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τη σύνοδο που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα περιλαμβάνει τις συνόδους που έχουν ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ως τον Ιούνιο του 2019 καθώς και άτυπες συνόδους για συγκεκριμένα ζητήματα.

Επίσης προβλέπει μια έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο στη Ρουμανία, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2019, καθώς και μια σύνοδο κορυφής με θέμα την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Βιένη.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω την επιθυμία σας να επιταχύνετε το έργο σας και να ξεπεράσετε το αίσθημα της αδυναμίας», αναφέρει ο Τουσκ στην πρόσκληση που έστειλε για τη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής στους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Έπειτα από τις διαβουλεύσεις που είχα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει επίσης βούληση να δοθεί νέα ώθηση και να εμπλουτιστεί το έργο μας και με νέες ιδέες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν με τη συμμετοχή της Βρετανίας ή χωρίς αυτή, «ανάλογα με το θέμα» που θα συζητείται.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήθελε επίσης να αλλάξει τη μέθοδο εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.

«Θα ήθελα να προτείνω μια μέθοδο η οποία θα αφορά στην αναζήτηση λύσεων στα πραγματικά προβλήματα», τόνισε. Η νέα μέθοδος «θα παρουσιάζει τις διαφορές μας, εξηγώντας συγκεκριμένα ποιο είναι το αντικείμενο της διαφωνίας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε σοβαρές πολιτικές συζητήσεις», εξήγησε ο Τουσκ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post