ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/10/2017 14:25 EEST | Updated 18/10/2017 14:25 EEST

Συμβούλιο της Ευρώπης: Πρόοδος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, αλλά υπάρχουν κενά

Anadolu Agency via Getty Images
IZMIR, TURKEY - DECEMBER 02: Refugees, who wanted to go to Greece's Chios Island with an inflatable boat, are seen at a construction site in the Domuzcukur area of Ciftlikkoy neighborhood after being caught by Turkish Gendarme Forces in Izmir, Turkey on December 2, 2015. After a boat, which was carrying around 35 people, sank off the coast of Cesme, Izmir province, Turkish Gendarme Forces increased controls at the bays which are close to the Chios Island. (Photo by Emin Menguarslan/Anadolu Agency/Getty Images)

Επαίνους στην Ελλάδα για τα θετικά βήματα που έχει σημειώσει, αλλά και επισήμανση κενών τα οποία πρέπει να καλυφθούν, περιλαμβάνει η πρώτη αναφορά της αρμόδιας επιτροπής ειδικών του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA) σχετικά με τον βαθμό συμμόρφωσης της χώρας μας όσον αφορά στη σχετική Συνθήκη κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (Anti-trafficking Convention) του Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η GRETA επιδοκιμάζει την υιοθέτηση νόμων εναντίον της εμπορίας ανθρώπων, τη δημιουργία εξειδικευμένων δομών, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και τις δραστηριότητες όσον αφορά στην ενημέρωση του κοινού. Ωστόσο, υπογραμμίζεται παράλληλα πως υπάρχουν σημαντικά κενά, όπως η απουσία μιας εθνικής στρατηγικής κατά της εμπορίας ανθρώπων ή ενός σχεδίου δράσης.

«Ενώ η GRETA επιδοκιμάζει την πρόσφατη επισημοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς, προτρέπει τις ελληνικές αρχές να προβούν σε περαιτέρω βήματα για να βελτιωθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων trafficking για όλες τις μορφές εκμετάλλευσης. Παρά τις αναφορές για εξαναγκασμένη εργασία σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός ή οι οικιακές εργασίες, έχουν υπάρξει λίγες περιπτώσεις ταυτοποίησης θυμάτων trafficking μεταξύ αιτούντων άσυλο, παράτυπων μεταναστών και ασυνόδευτων παιδιών. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν πως η ταυτοποίηση των θυμάτων human trafficking δεν βασίζεται στη μαρτυρία του θεωρούμενου θύματος και τη συνεργασία στην έρευνα ή την ποινική διαδικασία».

Όπως σημειώνεται στην αναφορά, «αν και γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα trafficking μπορούν να έχουν ασφαλή διαμονή και να λάβουν βοήθεια σε άσυλα τα οποία διαχειρίζεται το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και ΜΚΟ, η GRETA προτρέπει τις αρχές να διασφαλίσουν πως οι άνδρες-θύματα θα λαμβάνουν και αυτοί βοήθεια βάσει νόμου.

Επιπλέον, η GRETA καλεί τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη στήριξη σε παιδιά- θύματα trafficking, λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές τους ανάγκες, να εξακριβώσουν την κατάσταση παιδιών που αγνοούνται και να δώσουν τέλος στην κράτηση παιδιών για σκοπούς μετανάστευσης».

Συνεχίζοντας, η αναφορά σημειώνει πως, αν και η ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει μέριμνα για μια περίοδο «ανάρρωσης» για θύματα trafficking η οποία είναι μεγαλύτερη από το ελάχιστο χρονικό διάστημα 30 ημερών που προβλέπει η σχετική συνθήκη, η GRETA τονίζει πως η εν λόγω περίοδος σπάνια εφαρμόζεται στην πράξη και ζητά από τις ελληνικές αρχές να ενημερώνουν τα θεωρούμενα θύματα για αυτήν και να τους την παρέχουν.

«Επιπλέον, παρά την ύπαρξη νομικών δυνατοτήτων για θύματα trafficking να διεκδικήσουν αποζημίωση από το κράτος ή από τους αυτουργούς, δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις στις οποίες δόθηκαν αποζημιώσεις. Η GRETA παρακινεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν μέτρα για διευκόλυνση και εγγύηση πρόσβασης σε αποζημιώσεις για θύματα trafficking» προστίθεται σχετικά στην εν λόγω ανακοίνωση.

Κλείνοντας, η GRETA εκφράζει προβληματισμό για τον μικρό αριθμό τελικών καταδικών για αδικήματα που σχετίζονται με εμπορία ανθρώπων γενικότερα, και τη σχεδόν ανυπαρξία καταδικών για trafficking για σκοπούς εξαναγκασμένης εργασίας ειδικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, παροτρύνει τις αρχές να δώσουν προτεραιότητα στον εντοπισμό κενών στις διαδικασίες έρευνας και στην επιτάχυνση των διαδικασιών σε περιπτώσεις trafficking.

Sponsored Post