ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/10/2017 11:16 EEST | Updated 18/10/2017 11:21 EEST

Καμία σχέση με την πραγματικότητα τα σενάρια περί ακατάλληλων τροφίμων, αναφέρει στη HuffPost Greece o πρόεδρος του ΕΦΕΤ

Yiorgos Karahalis / Reuters
A woman carries her groceries in a basket as she shops in a supermarket on the first day of the implementation of tax increases in Athens March 15, 2010. Under pressure from markets and European Union partners, the government unveiled a new austerity package last week worth 4.8 billion euros ($6.51 billion). It included a rise in value added tax (VAT), cuts in civil service incomes and a pension freeze. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS SOCIETY)

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) σχετικά με τα ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά», τόνισε ο πρόεδρος ΕΦΕΤ, κ. Ιωάννης Τσιάλτας μιλώντας νωρίτερα στη HuffPost Greece, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια του Έλληνα καταναλωτή.

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την εικόνα αυτή», διευκρίνισε ο κ. Τσιάλτας εξηγώντας πως το ΠΑΚΟΕ δημοσίευσε μια έρευνα που αναφέρεται σε ακατάλληλα για τον άνθρωπο προϊόντα -σε ποσοστά που ποικίλουν μεταξύ 20% και 75%- χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα. «Πιθανότατα ο φορέας βασίστηκε μόνο στις καταγγελίες που έχει δεχτεί, αν όμως συμβαίνει αυτό όφειλε να το αναφέρει και όχι να δημιουργείται αυτή η λανθασμένη εικόνα, η οποία προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης προκαλώντας τρόμο», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Στη συνέχεια, επισημαίνει πως ο ΕΦΕΤ είναι αρμόδιος για το σύστημα ελέγχων στη χώρα μας μέσα από ειδικά προγράμματα ποιότητας που πραγματοποιεί για ανίχνευση κινδύνων στα τρόφιμα ενώ μέσω της διαδικασίας αυτής εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για τους καταναλωτές.

Ο κ. Τσιάλτας εξηγεί πως από το πολυετές σχέδιο ελέγχων και τα τεκμηριωμένα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα πως τα τρόφιμα για τα οποία καταγράφεται κάποια παραβατικότητα δεν υπερβαίνει το 5-6% και υπογραμμίζει πως κανένα επιστημονικά τεκμηριωμένο στοιχείο δεν οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι νοθευμένα και άρα μη ασφαλή για τον άνθρωπο.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα στοιχεία που δημοσιοποιούν να φορείς να είναι αποτέλεσμα διαπιστευμένων μεθοδολογιών και εργαστηρίων που θα συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο σε όλα τα δεδομένα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαχθεί επιστημονικό συμπέρασμα περί ακαταλληλότητας των τροφίμων εκτός αν κάτι άλλο θέλουν να πουν οι συντάκτες των δημοσιευμάτων», διευκρινίζει.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι και ειδικότερα περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση. Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%. Στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΚΟΕ, το 64% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση. «Πρωταθλητές» αναδείχθηκαν το ελαιόλαδο (νοθευμένο το 75%) και τα αναψυκτικά (νοθευμένα κατά 72%). Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικού Ελέγχου εντοπίζει παρατυπίες ακόμα και σε εμφιαλωμένα νερά, καθώς όπως επισημαίνει σε πολλά δείγματα είχαν αναπτυχθεί μικρόβια και βακτήρια επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα βασικότερα προϊόντα στα οποία εντοπίζει παρατυπίες είναι διάφοροι χυμοί, αναψυκτικά, αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά.

Sponsored Post