Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πάρα πολλά στις ΗΠΑ, είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM, αναφέροντας ότι "η δήθεν στήριξη Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή προς την Ελλάδα είχε τον χαρακτήρα ενός καλού στριπτίζ ή ενός ανατολίτικου οριεντάλ που το πολύ-πολύ κάποιος δίνει ένα φιλοδώρημα στον χορευτή ή στην χορεύτρια".
Είπε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση της Σούδας και άλλων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, "αυτό υπονόησαν και οι δύο", δεσμεύσεις για συνέχεια σε πολεμικούς εξοπλισμούς για τα σχέδια του ΝΑΤΟ "και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ανέχειας για τον λαό μας".
Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε "ότι η ΕΑΒ έχει τεράστιες δυνατότητες σήμερα και μάλιστα έχει φθάσει (να κατασκευάζει) περίπου το 30% της ατράκτου των μαχητικών αμερικάνικων αεροσκαφών, των F-16, αποτελώντας μάλιστα τον μοναδικό υποκατασκευαστή των F-16 παγκοσμίως".
"Είναι τραγικό να δίνεις τέτοιο πεσκέσι στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία σε μια τραγική περίοδο για τη ζωή του λαού μας με την οικονομική κατάσταση που έχει η χώρα" υπογράμμισε, προσθέτοντας "και βέβαια έχουμε την εξυπηρέτηση όλων των ενεργειακών σχεδίων των αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή".
Ερωτηθείς αν πρέπει η Ελλάδα να κρατήσει την αμυντική ισορροπία στο Αιγαίο, την στιγμή που η Τουρκία εξοπλίζεται με F-35 και ρωσικούς πυραύλους, είπε ότι η συγκεκριμένη αγορά (των F-16) γίνεται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, και αυτό επιβεβαιώνεται από την σχετική έκθεση του Κογκρέσου που εγκρίνει την αγορά αυτή.
Τόνισε ότι η λειτουργία της βάσης της Σούδας δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων και εκτέλεσης βομβαρδισμών, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη παλιότερα.
"Αυτό δημιουργεί ρεύματα προσφύγων και το ερώτημα 'μπορούμε να κάνουμε κάτι με τις βάσεις έτσι όπως είμαστε μόνοι;', το λένε διάφορες δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στους πρόσφυγες και δεν βλέπουν ποια είναι η αιτία. Έχει τεράστια ευθύνη και η ελληνική κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και η αμερικάνικη κυβέρνηση και οι συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουμε όπως το ΝΑΤΟ" πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει άλλη επιλογή πέραν των σχέσεων με την μόνη υπερδύναμη που είναι οι ΗΠΑ, είπε ότι συγκρούονται στην περιοχή "μεγάλα βουβάλια", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΕΕ) και ανέλυσε τις αντιθέσεις τους, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο και "όταν εμείς είμαστε με το μέρος των ΗΠΑ και τα δίνουμε όλα 'φόρα παρτίδα' όντας στο ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε σε αποστολές εκτός συνόρων με στρατιωτικούς, όπλα και μέσα, όταν εγκαθίστανται εδώ αμερικάνικες βάσεις, αυτά όλα δεν μπορεί να μας επαναπαύουν, δεν μπορεί να είμαστε μέσα στην 'τρελή χαρά' και να μιλάμε για come back της ελληνικής οικονομίας λόγω του Τράμπ και όλων αυτών".
Ο κ. Κουτσούμπας, είπε επίσης ότι η βάση του Αράξου προετοιμάζεται για την υποδοχή πυρηνικών όπλων "και θα το δούμε το επόμενο διάστημα, ενώ δεν μας εφησυχάζουν οι διαψεύσεις της κυβέρνησης, αυτό κάνουν πάντα μέχρι να βγει η αμερικάνικη κυβέρνηση το 2010 να πει ότι έφυγε το τελευταίο αμερικάνικο πυρηνικό όπλο από τον Άραξο, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο τότε υπουργός Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης που μέχρι τότε 'τσιμουδιά' στις καταγγελίες του ΚΚΕ στην Βουλή".
"Οι ΗΠΑ και ο Τραμπ γίνεται όλο και περισσότερο διαβολικός και για τον αμερικάνικο λαό και για τον ελληνικό λαό και για τους λαούς της περιοχής, γιατί για όλους αυτούς ανοίγουν οι πύλες της κόλασης. Ο Τραμπ είναι καλός για τα μονοπώλια των ΗΠΑ, για τις δικές του επιχειρήσεις, για το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ" υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν ενοχλεί περισσότερο το ότι μια κυβέρνηση που δηλώνει αριστερή κάνει άνοιγμα στις ΗΠΑ, είπε ότι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος αν ακούσει κανείς τι έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν και μετά την εκλογή Τράμπ, αλλά και τι έλεγε πριν από τρία χρόνια, ενώ εστίασε κυρίως στο "τι εισέπραττε ο ελληνικός λαός ως θέσεις του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και πώς εξελίσσεται σήμερα ως κυβέρνηση".
Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμία αυταπάτη, καμία προσδοκία και καμία ελπίδα "ότι δεν θα έκανε αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας και άλλα χειρότερα που θα δούμε στο μέλλον γιατί οι επιπτώσεις όλων αυτών των πολιτικών, των δεσμεύσεων και των συμφωνιών θα φανούν στο επόμενο διάστημα".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι με τη στάση που κράτησε ο κ. Τσίπρας στις ΗΠΑ "ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις παροτρύνσεις του κ. Μητσοτάκη", ενώ ως προς την κριτική που άσκησε η ΝΔ στον πρωθυπουργό για "λίγα ανταλλάγματα έναντι αυτών που έδωσε" διαπίστωσε αμηχανία της ΝΔ "διότι και η ΝΔ δεν απευθυνόταν στον ελληνικό λαό, αλλά στις ΗΠΑ, σε μεγάλους επενδυτές και σε μονοπωλιακούς ομίλους".
Ως προς την "έξοδο από το μνημόνιο", την έλευση επενδύσεων και από τις ΗΠΑ και την "αλλαγή σελίδας μετά τον Αύγουστο", ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ενώ παλαιότερα έλεγε ότι "πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι", τώρα βάσει των εξελίξεων και όσων έρχονται στο φως της δημοσιότητας "θα έλεγα να μην κρατάμε καθόλου καλάθι".
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την πολιτική αυτής της κυβέρνησης, έκανε λόγο για πολύ ασθενική ανάκαμψη η οποία "αν έλθει, θα αφορά τα κέρδη των λίγων, δεν θα υπάρχει ανάκαμψη ουσιαστική και πραγματική για τον λαό".
"Είμαστε σε μόνιμη επιτροπεία, αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον για 50 χρόνια, πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι, πρώτα-πρώτα το ΚΚΕ και οι εργαζόμενοι να μην υποκύψουν ούτε σε εκβιασμούς, ούτε σε συμβιβασμούς και να αναπτύξουν την πάλη τους για να βγούμε πραγματικά από την κρίση αυτή σε όφελος του λαού", κατέληξε.