Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το προσφυγικό

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το προσφυγικό
JACQUES DEMARTHON/AFP/Getty Images
JACQUES DEMARTHON/AFP/Getty Images
JACQUES DEMARTHON via Getty Images

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να στηρίξουν την Ιταλία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στην Οδό της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το έργο της με τις αρχές της Λιβύης», ανέφερε ο ΝΤ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι μια πραγματική ευκαιρία για να κλείσει η Οδός της Κεντρικής Μεσογείου». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν επαρκή χρηματοδότηση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία, μέσω του Ταμείου για την Αφρική και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επανέλθουν στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Δουβλίνου, με την προοπτική να υπάρξει συναίνεση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ερωτηθείς για το θέμα της Καταλονίας, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι "σε αυτό το ζήτημα δεν χωρά καμία παρέμβαση της ΕΕ".

Eξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ιβηρική χερσόνησο και κατά πόσο αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να εξετάσει πώς μπορεί να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας , σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση σε ένα μήνα από τώρα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή