Ανησυχία στην Αθήνα για την απόφαση να προχωρήσει η κατεδάφιση κατοικιών μελών της Ελληνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα

Ανησυχία στην Αθήνα για την απόφαση να προχωρήσει η κατεδάφιση κατοικιών μελών της Ελληνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα
eurokinissi

Συνεχίζονται οι αλβανικές προκλήσεις στην ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας. Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, η Επιθεώρηση Χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας, έστειλε σε Έλληνες μειονοτικούς κατοίκους ειδοποιητήριο με ημερομηνία 18.10. 2017, που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Επιθεώρησης Ρενάτο Χόνταϊ - Renato Hodaj, με το οποίο τους ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών.

Το συγκεκριμένο έγγραφο απευθύνεται σε 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών των οποίων τα σπίτια τους βρίσκονται στο κέντρο της Χιμάρας και θα κατεδαφιστούν στο βωμό του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Χειμάρρας, μέλη της Ελληνικής Μειονότητας, διαμαρτυρήθηκαν πριν από μέρες, όταν στη Χειμάρρα βρέθηκαν για διαπραγματεύσεις οι υπουργοί της κυβέρνησης Ράμα, Νταμιάν Γκικνούρι και Μιρέλα Κουμπάρο. Μετά τη συνάντηση με το Γκικνούρι, ο οποίος είναι και βουλευτής της περιοχής, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν μέχρι την επίτευξη από κοινού συμφωνίας , στη βάση της οποίας θα ήταν το ποσό της αποζημίωσης που η κυβέρνηση θα έδινε στους κατοίκους σε περίπτωση κατεδάφισης.

Όμως, αντί να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις, στις 19 οικογένειες έφθασε ως τελεσίγραφο το ειδοποιητήριο από την Επιθεώρηση που τους ζητά να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Συζήτηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ στον αρχικό συνδυασμό, προβλεπόταν η κατεδάφιση 21 κατοικιών, οι δύο απο αυτές τελικά εξαιρέθηκαν

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Έντονη ανησυχία εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για τη «διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Ράμα».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι «η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας».

«Η χθεσινή απόφαση των αλβανικών αρχών» να προχωρησουν στην κατεδάφηση κατοικιών και καταστημάτων Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας, όπως τονίζει η ανακοίνωση, «επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας. Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι»

Δημοφιλή