ΔΙΕΘΝΕΣ
20/10/2017 08:49 EEST | Updated 20/10/2017 08:56 EEST

Εκατοντάδες πέτρινες κατασκευές ανακαλύφθηκαν στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας

Dominique BERBAIN via Getty Images
SAUDI ARABIA - JANUARY 01: The volcanoes of Arabia : Harrat Khaybar In Saudi Arabia In 2003-View of a 'white' ash emitting ultra Vulcanian volcano formed by a lava cone of ash at the foot of which lies pools of lava ejected by a black mafic type volcano. White volcanoes preceed black basalt ejecting mafic type volcanoes on a time line. (Photo by Dominique BERBAIN/Gamma-Rapho via Getty Images)

Είναι γεγονός πως η Google Earth έχει ανοίξει το δρόμο για την εξερεύνηση πολλών περιοχών στον κόσμο στα οποία φυσικά δεν θα μπορούσε να φτάσει το ανθρώπινο μάτι υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Οι δορυφορικές εικόνες χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες αρχαιολόγους προκειμένου αυτοί να πραγματοποιούν τις εργασίες τους και να καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Tην προηγούμενη δεκαετία χάρη στο Google Earth αποκαλύφθηκαν δεκάδες παλιά νεκροταφεία και άλλα σημαντικά ευρήματα που βρίσκονται διάσπαρτα στη Σαουδική Αραβία.

Ο David Kennedy, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας από το 1997 πετά με αεροσκάφη πάνω από τη χώρα, φωτογραφίζοντας τις κατασκευές που δεν φαίνονται από τη γη.

Μια από τις πιο γνωστές κατασκευές που εντοπίστηκε από ομάδα πιλότων τη δεκαετία του 1920 είναι οι λεγόμενοι «χαρταετοί», οι οποίοι μοιάζουν πράγματι με χαρταετούς που κρατούν παιδιά στα χέρια τους.

Ο Δρ. Abdullah Al-Saeed, ιδρυτής της ομάδας Desert, που αποτελείται από αρχαιολόγους στη Σαουδική Αραβία, το 2004 προχώρησε στη διερεύνηση του Harrat Khaybar, του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας που έχει καεί από τη λάβα. Βρήκε τείχη από πέτρες στοιβαγμένες σε ύψος τριών ποδιών, ενώ το 2008 βλέποντας εκ νέου τις εικόνες που είχε τραβήξει το Google Earth από το ίδιο σημείο εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος και την έκτασή τους.

Θεωρείται πως τα τείχη κατασκευάστηκαν από νομαδικές φυλές πριν από χιλιάδες χρόνια. «Νομίζουμε πως η Σαουδική Αραβία είναι έρημος, ωστόσο κατά μήκος της υπάρχει ένας τεράστιος αρχαιολογικός θησαυρός που αξίζει να χαρτογραφηθεί», αναφέρει ο ερευνητής.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με τους συναδέλφους του και όλοι μαζί ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να ερευνήσουν από κοντά το απίστευτο εύρημα και πάλι. Το Harrat Khaybar εκτεινόταν 550 μίλια από το Ριάντ. Έτσι ταξίδεψαν με αεροπλάνο σε μια κοντινή πόλη και νοίκιασαν αυτοκίνητο για να φτάσουν στους ηφαιστειακούς θόλους. Ο μόνος όμως τρόπος για να περιηγηθούν στο βραχώδες έδαφος ήταν να το διασχίσουν με τα πόδια.

Μελετώντας το εύρημα για περίπου δέκα χρόνια, η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τουλάχιστον 400 πύλες. Το 2011, το έργο του Abdullah Al-Saeed προβλήθηκε από τη Google σε ένα βίντεο. Η μεγαλύτερη πύλη που είχε εντοπίσει είχε μήκος πάνω από 1.600 μέτρα.

Πηγή: nyt.com

Sponsored Post