ΔΙΕΘΝΕΣ
20/10/2017 04:55 EEST | Updated 20/10/2017 04:55 EEST

Συρία: 16 άμαχοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή

dzika_mrowka via Getty Images
Abandoned destroyed factory building, industrial background

Τουλάχιστον 16 άμαχοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πιστεύεται πως έγιναν από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην επαρχία, περίπου τη μισή επικράτεια της οποίας συνεχίζει να κατέχει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), βρίσκονται σε εξέλιξη δύο χωριστές επιχειρήσεις: τη μία διεξάγει ο συριακός στρατός και οι παραστρατιωτικοί που πολεμούν στο πλευρό του, με την υποστήριξη της Ρωσίας, τη δεύτερη μια αραβοκουρδική συμμαχία με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Οι άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τον Ευφράτη ποταμό κοντά στην πόλη Μπουκάμαλ», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την 4η Οκτωβρίου, η ίδια ΜΚΟ είχε αναφέρει ότι περίπου 40 άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε μια ρωσική αεροπορική επιδρομή ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τον Ευφράτη για να σωθούν από τις μάχες στην επαρχία, όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος υποστηριζόμενες από τη συριακή αεροπορία έχουν καταφέρει τον τελευταίο ενάμιση μήνα να αποσπάσουν από το ΙΚ δεκάδες κοινότητες και χωριά, πάνω απ' όλα σχεδόν ολόκληρη την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας και την πόλη Μαγιαντίν.

Η Μπουκάμαλ είναι το τελευταίο σημαντικό αστικό προπύργιο του ΙΚ στη Συρία. Η ανάκτηση ολόκληρης της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ θα σημάνει de facto το τέλος της παρουσίας της πιο επίφοβης τζιχαντιστικής οργάνωσης του κόσμου στη χώρα, με την εξαίρεση μόνο λίγων μικρών θυλάκων στο κεντρικό της τμήμα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)