Συνεχίζεται η ψηφοφορία των Τσέχων στις βουλευτικές εκλογές. Πιθανή νίκη του Αντρέι Μπάμπις

Συνεχίζεται η ψηφοφορία των Τσέχων στις βουλευτικές εκλογές. Πιθανή νίκη του Αντρέι Μπάμπις
Lukas Kabon/Anadolu Agency/Getty Images
Lukas Kabon/Anadolu Agency/Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Οι Τσέχοι συνεχίζουν να ψηφίζουν σήμερα, δεύτερη και τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να δώσουν τη νίκη στον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις αλλά και να ανοίξουν μια περίοδο αβεβαιότητας.

Το λαϊκιστικό κίνημα ANO του «Τσέχου Τραμπ» αναμένεται να λάβει ποσοστό μεταξύ 25% και 30% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και ο Μπάμπις πιθανόν να λάβει την εντολή για σχηματισμό του μελλοντικού συνασπισμού. Ωστόσο, με εννέα κόμματα που μπορεί να ξεπεράσουν το όριο του 5% για την είσοδο στο κοινοβούλιο και να μοιραστούν τις υπόλοιπες έδρες, είναι αδύνατο να υπάρξει κάποια πρόβλεψη.

Πόσο μάλλον που ορισμένα πολιτικά κόμματα άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν συνασπισμό με το ΑΝΟ, αλλά υπό τον όρο ότι ο ιδρυτής και χαρισματικός του ηγέτης δεν θα είναι πρωθυπουργός. Μια προϋπόθεση που ο «Τσέχος Τραμπ» ουδεμία πρόθεση έχει να δεχτεί. Ο Μπάμπις μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του προέδρου Μίλο Ζέμαν, ο οποίος θα αναθέσει αρχικά στον νικητή των εκλογών να αρχίσει συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού και στη συνέχεια θα ορίσει τον ηγέτη της μελλοντικής κυβέρνησης.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 (9.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 14.00 τοπική ώρα. Καθώς δεν θα υπάρχουν exit-polls, τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά νωρίς το βράδυ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή