ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/10/2017 07:26 EEST | Updated 22/10/2017 07:26 EEST

15 εκατ. ευρώ αναδρομικά για 100 βουλευτές σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις

sooc

Περί τα 15εκατ ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο σε 100 βουλευτές οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την εξίσωση των αποδοχών τους-αναδρομικά από το 2009- με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Οι βουλευτές δικαιώθηκαν, οι αποφάσεις τελεσιδίκησαν και τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής. Σημειώνεται βέβαια πως ποσό που θα καταβληθεί μπορεί να φτάσει και τα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους στις περιπτώσεις που οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής άγνωστο και στην τρόικα.

Μέσα στις προσφυγές αυτές είναι και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου ο οποίος φέρεται να διεκδικεί 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα, το Υπ.Οικονομικών έχει πάρει πρόσφατα σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η εξόφληση των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια στους προσφεύγοντες βουλευτές, δεδομένου ότι προκαλεί νέα δημοσιονομικά βάρη που δεν έχουν καν προϋπολογιστεί και κυρίως δεν θα γνωρίζει η τρόικα.

Το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω. Η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Η σχετική εισήγηση έχει ήδη δοθεί και μένει πλέον να βγει και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που, όπως λέει ο νόμος, υποχρεώνεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος