ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2017 06:37 EET | Updated 30/10/2017 06:37 EET

Ακιντζί για κατάθεση ψηφίσματος από 19 βουλευτές: «Να μην γίνουν βεβιασμένες ενέργειες»

Anadolu Agency via Getty Images
Volkan Furuncu/Anadolu Agency/Getty Images

Αντίθετο βρίσκει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί η κατάθεση ψηφίσματος από 19 βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού, που συμμετέχουν στον «κυβερνητικό» συνασπισμό, το οποίο αναφέρει ότι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.

«Η πιθανή υιοθέτηση ψηφίσματος δεν θα είναι μια θετική εξέλιξη» δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συνέστησε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και να μην γίνουν βεβιασμένες ενέργειες».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι «βουλευτές» μπορούν να καταθέτουν προτάσεις, εντούτοις το Κυπριακό το χειρίζεται η λεγόμενη «προεδρία». Πρόσθεσε ακόμα ότι η επιδίωξη να περάσει μια τέτοια πρόταση «με τόσο ριζοσπαστικές απόψεις», χωρίς καμία επαφή ή διαβούλευση με την «προεδρία» δεν είναι η κατάλληλη στάση.

Είπε, ακόμα, ότι ο «λαός» τού έδωσε την εξουσία να χειρίζεται το κυπριακό πρόβλημα και ανέφερε ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 το πλαίσιο της λύσης είναι η ομοσπονδία στη βάση «δύο ισότιμων συνιστωσών πολιτειών».

Αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων για κατάργηση των εγγυήσεων, υποστήριξε ότι και αυτή «η απόφαση δεν βοηθά και είναι άκυρη».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)