ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/11/2017 06:42 EET | Updated 01/11/2017 06:43 EET

Σχέδιο απαγόρευσης της κυκλοφορίας φορτηγών σε μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου

Eurokinissi

Το υπουργείο Υποδομών προχωρά σε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών σε μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αλλά δεν είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια μέχρι την Τρίτη (επομένως δεν έχει τεθεί σε ισχύ). Η απόφαση επηρεάζει τις περισσότερες κατηγορίες φορτηγών, ακόμα και τα βαν, καθώς αφορά τα οχήματα με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων.

Όσον αφορά στον στόχο της απαγόρευσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι να «ωθήσει» τα φορτηγά στους αυτοκινητόδρομους και να σταματήσει την επιβάρυνση του παρόδιου δικτύου από όσους προσπαθούν να αποφύγουν τα διόδια. Σύμφωνα όμως με τους επαγγελματίες του χώρου πλήττει ευθέως την ελευθερία μετακίνησης και δημιουργεί πολλά προβλήματα στις μεταφορές και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τους επαγγελματίες.

Η απόφαση ορίζει συγκεκριμένα το πεδίο της απαγόρευσης, περιλαμβάνοντας έναν κατάλογο 111 οδικών τμημάτων: παραπλεύρων οδών, τμημάτων της παλαιάς και νέας εθνικής οδού, ακόμα και τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Επίσης εκτείνεται και σε πλήθος λεωφόρων μέσα στην Αθήνα. Στους παραβάτες οδηγούς θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ τα οχήματα θα ακινητοποιούνται. Η απόφαση προβλέπει (κάποια στιγμή, κατόπιν μελέτης) την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης στις απαγορευμένες διαδρομές, έχει ωστόσο άμεση ισχύ.