ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/11/2017 10:35 EET | Updated 01/11/2017 10:35 EET

Αχτσιόγλου για δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ: Έως 6.000 ευρώ κλείνουν την οφειλή τους

Eurokinissi

Για το σχέδιο αποπληρωμής με ευνοϊκούς όρους, που αφορά 81.715 δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ, το οποίο εγκρίθηκε την Τρίτη από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, μίλησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha.

 «Xθες, ελήφθη μία πολύ σημαντική απόφαση από τον ΟΑΕΔ, που θα προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις των οφειλών τους» ανέφερε η υπουργός Εργασίας, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι δανειολήπτες το συνολικό χρέος των οποίων είναι μικρότερο των 6.000 ευρώ, θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους.

 

«Μιλάμε για κούρεμα και της βασικής οφειλής, έως 6.000 ευρώ κλείνουν την οφειλή τους, είναι, δηλαδή, σαν να εξόφλησαν το δάνειό τους, διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και λοιποί τόκοι, προβλέπονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τους ανέργους που θα μπορούν να έχουν μία περίοδο αποπληρωμής με πάγωμα για τρία χρόνια, εφόσον είναι άνεργοι, παράταση στην αποπληρωμή, καθώς και γενναίες εκπτώσεις και στη βασική οφειλή, εφόσον είναι πολύτεκνοι» σημείωσε κ. Αχτσιόγλου, περιγράφοντας κάποιες βασικές ρυθμίσεις.

 

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η παρακράτηση εισφορών υπέρ ασθενείας, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, με διάταξη του ν. 4387/2016, διορθώθηκε ο λάθος τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης. Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε την αδικία και έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των ποσών που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η απαραίτητη προεργασία για την επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). «Ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των ποσών θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα» διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.

 

Η υπουργός υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζήτηση με τους θεσμούς σχετικά με το πώς θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα. Αποσαφήνισε, δε, ότι θα αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα δοθεί προτεραιότητα σε ανθρώπους που έχουν πληγεί και βρίσκονται στις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, που πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις με τους θεσμούς, έκλεισε το ζήτημα των οφειλών 20.000 έως 50.000, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όπως επισήμανε, «το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης είναι η αποπληρωμή να γίνεται έως 120 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων έως 85%. Σε αυτές τις ρυθμίσεις θα υπάγονται ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα (δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες), αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι), αν έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ ή το 85% των οφειλών τους είναι προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία».

 

Τέλος, υποστήριξε ότι διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν ρυθμίσεις στη Βουλή, με τις οποίες διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Οργανισμού.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)