ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2017 05:08 EET | Updated 03/11/2017 05:08 EET

H Βενεζουέλα σχεδιάζει αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους

FEDERICO PARRA via Getty Images
Venezuelan President Nicolas Maduro speaks during a press conference with international media correspondents at the Miraflores Presidential Palace in Caracas on October 17, 2017.Maduro said his socialist party's landslide victory in disputed regional elections had delivered a 'strong message' to the United States and its allies. / AFP PHOTO / FEDERICO PARRA (Photo credit should read FEDERICO PARRA/AFP/Getty Images)

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδια αναδιάρθρωσης του ολοένα και βαρύτερου εξωτερικού της χρέους- μια κίνηση η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε πτώχευση της χώρας του ΟΠΕΚ, η καταρρέουσα σοσιαλιστική οικονομία της οποίας έχει αφήσει τον πληθυσμό της να αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο δεσμεύτηκε να προβεί σε πληρωμή ύψους 1,1 δισ. δολαρίων για ένα ομόλογο που «ωρίμασε» την Πέμπτη, αλλά δημιούργησε επίσης μια επιτροπή για να μελετήσει την «αναδιάρθρωση όλων των μελλοντικών πληρωμών», για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Η Βενεζουέλα έχει λίγους τρόπους να το κάνει αυτό, ωστόσο, εξαιτίας κυρώσεων από τις ΗΠΑ, βάσει των οποίων απαγορεύεται σε αμερικανικές τράπεζες να συμμετέχουν ή γενικότερα να διαπραγματευτούν τέτοιες συμφωνίες. Οπότε, η επιλογή που φαίνεται να έχει ο Μαδούρο για τη διευκόλυνση των πληρωμών είναι να τις παύσει μονομερώς.

«Δημιουργώ μια ειδική προεδρική επιτροπή από τον αντιπρόεδρο Ταρέκ ελ Αϊσάμι να αρχίσει την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση όλου του εξωτερικού χρέους της Βενεζουέλας και να (αρχίσει) τον αγώνα εναντίον της οικονομικής δίωξης της χώρας μας» είπε ο Μαδούρο σε διάγγελμα στην τηλεόραση.

Η Βενεζουέλα και κρατικές εταιρείες έχουν 49 δισ. δολάρια σε ομόλογα που υπόκεινται στη νομοθεσία της Νέας Υόρκης και υποσχετικές, σύμφωνα με την Torino Capital στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση και η κρατική πετρελαϊκή PDVSA οφείλουν περίπου 1,6 δισ. δολάρια σε εξυπηρέτηση χρέους και καθυστερημένες πληρωμές επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, συν άλλα 9 δισ. δολάρια σε εξυπηρέτηση ομολόγων μέχρι το 2018. Η επόμενη «σκληρή» προθεσμία για την PDVSA είναι μια αποπληρωμή ομολόγων ύψους 81 εκατ. δολαρίων που ήταν για τις 12 Οκτωβρίου, αλλά την οποία η εταιρεία καθυστέρησε, στο πλαίσιο μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών. Αποτυχία στην αποπληρωμή αυτή θα προκαλούσε πτώχευση, λένε επενδυτές.

«Χωρίς ομάδα, χωρίς επικοινωνιακή στρατηγική και χωρίς σχέδιο, βλέπω αδύνατη μια αναδιάρθρωση» είπε ο Ασντρούμπαλ Ολιβέρος της Ecoanalitica στο Καράκας. «Ωστόσο, αν η κυβέρνηση διακηρύξει μονομερή αναδιάρθρωση- αν πουν “take it or leave it”- αυτό είναι πτώχευση».

Κάτι τέτοιο θα έκανε τις άλλες χώρες λιγότερο πρόθυμες να έχουν οικονομικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα για τη ζωτική της βιομηχανία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω έλλειψης επενδύσεων.

Μια τέτοια κίνηση από τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση δημοσίου χρέους που η Λατινική Αμερική έχει να δει από τη μεγάλη πτώχευση του 2001 στην Αργεντινή, η οποία την άφησε εκτός των χρηματαγορών για χρόνια.

Η Γουόλ Στριτ για χρόνια χρηματοδοτούσε τη Βενεζουέλα με δισεκατομμύρια δολάρια μέσω αγορών ομολόγων, προσπερνώντας την «επαναστατική» ρητορική του Σοσιαλιστικού Κόμματος ως κομπασμούς που ήταν σε αντίθεση με μια «σιδηρά» προθυμία αποπληρωμής χρέους.

Ο Μαδούρο εξέπληξε πολλούς συνεχίζοντας την εξυπηρέτηση χρέους μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου του 2014, διοχετεύοντας σκληρό συνάλλαγμα από τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων προς τους επενδυτές της Γουόλ Στριτ. Η PDVSA πραγματοποίησε αναδιάρθρωση χρέους το 2016. Ωστόσο, αυτή η επιλογή χάθηκε αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε κυρώσεις που μπλοκάρουν την αγορά νέου χρέους από τη Βενεζουέλα και κρατικούς φορείς.