ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/11/2017 18:49 EET | Updated 03/11/2017 18:49 EET

Τόσκας: «Η ΝΔ επικαλείται στοιχεία παρελθόντων ετών για να στηρίξει το αφήγημά της περί έξαρσης της ανομίας»

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

«Εάν οι αριθμοί δεν είναι αυτοί που μας αρέσουν, ε, λοιπόν, τόσο το χειρότερο για τους αριθμούς. Η ΝΔ επικαλείται στοιχεία παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα 2012 -2016, παραβλέποντας εκείνα των δύο τελευταίων ετών, με σκοπό να στηρίξει το αφήγημά της περί έξαρσης της ανομίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Στοιχεία της ΕΛΑΣ καταγράφουν εντυπωσιακή μείωση της εγκληματικότητας σε ό,τι αφορά σοβαρά αδικήματα, αλλά και σε αυτά που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη, κάτι που απασχολεί κατά κύριο λόγο την κοινωνία, καθώς και πιο ουσιαστική και αποτελεσματική δουλειά απο την Αστυνομία, για το διάστημα της σημερινής κυβέρνησης (2015-2017), σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία (2012-2014).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τα αποτελέσματα του αστυνομικού έργου στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, όπου, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, έχει αντιστραφεί εντελώς η εικόνα της εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, με βάση πάντα τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, από το 2015 και μετά διαπιστώνεται ύφεση της βαρύνουσας εγκληματικότητας στις περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας. Κατά τη διετία 2015-2016, η βαρύνουσα εγκληματικότητα αφορά στο 30% και η μικροεγκληματικότητα στο 70%, ενώ τα ποσοστά κατά τη διετία 2013-2014 ήταν αντεστραμμένα (καθώς το 70% των περιπτώσεων ληστειών και κλοπών ανήκαν στην κατηγορία της βαρύνουσας εγκληματικότητας).

Η εικόνα αυτή αποδίδεται από την ΕΛΑΣ στη στοχευμένη δράση της Αστυνομίας, που οδήγησε στην εξάρθρωση σοβαρών εγκληματικών ομάδων και στην εξιχνίαση μεγάλου αριθμού υποθέσεων και στη σύλληψη μελών των αντίστοιχων εγκληματικών οργανώσεων.

Επίθεση ΝΔ κατά Τόσκα

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος απαντά η ΝΔ στην κριτική του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα για τα στοιχεία για την εγκληματικότητα που παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση το απόγευμα.

«Τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας για την εγκληματικότητα που έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία, αφορούν το διάστημα 2012 - 2016, διότι το 2017, ως γνωστόν, δεν έχει τελειώσει. Ο κ. Τόσκας εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία ότι θα όφειλε να γνωρίζει πόσα εγκλήματα θα γίνουν, όχι μόνον μέχρι το τέλος του 2017, αλλά και το 2018! Στο εξής θα αποκαλούμε τον υπουργό, Νοστράδαμο» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ, με το γραφείο Τύπου να προσθέτει πως πλέον δεν θα απαντά σε «κύκλους του Μαξίμου», πόσο μάλλον όταν προσπαθούν, όπως τονίζεται, να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)