ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2017 13:54 EET | Updated 05/11/2017 14:13 EET

Στο Μεξικό προβλέπουν τους σεισμούς με τη μέθοδο ΒΑΝ

maconline99 via Getty Images
roads cracked

Μεξικανοί επιστήμονες, ακολουθώντας την μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ για την πρόγνωση των σεισμών, είχαν δημοσιεύσει εγκαίρως, ότι η περιοχή στο νότιο Μεξικό η οποία συγκλονίστηκε τον Σεπτέμβριο από τα 8,2 ρίχτερ, θα έδινε μεγάλο σεισμό.

Αυτό τονίζει μιλώντας αποκλειστικά στην κάμερα της ΕΡΤ, διάσημος Ιάπωνας επιστήμονας, ο οποίος συνεργάζεται με την ομάδα.

Η μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ εφαρμόζεται σήμερα σε πολλές χώρες όπως η Ιαπωνία αλλά και το Μεξικό που συγκλονίστηκε από τον σεισμό των 8,2 Ρίχτερ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με αφορμή μάλιστα αυτό, ο διάσημος Ιάπωνας καθηγητής και ένας εκ των σημαντικότερων θεμελιωτών της θεωρίας των τεκτονικών πλακών για την γέννηση των σεισμών, Σέιγια Ουιέντα επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι Μεξικανοί επιστήμονες εφαρμόζοντας την μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ διαπίστωσαν και δημοσίευσαν εγκαίρως πως η περιοχή στο νότιο Μεξικό είχε την μεγαλύτερη πιθανότητα να δώσει, όπως και έγινε, ένα μεγάλο και σπάνιο σεισμό. «Η ομάδα ΒΑΝ στο Μεξικό έκανε καλή δουλειά. Οι σεισμοί σημειώθηκαν σε περιοχή που οι επιστήμονες έλεγαν ότι μεγάλοι σεισμοί δεν θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά το βρήκαν», είπε.

Η συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί τονίζουν οι Ιάπωνες καθηγητές που συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με την ομάδα ΒΑΝ.

Βήμα βήμα οι Έλληνες επιστήμονες σε συνεργασία με διεθνούς κύρους συναδέλφους τους στο εξωτερικού αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα για την πρόγνωση των σεισμών προβάλλοντας παράλληλα την χώρα μας διεθνώς.