ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2017 08:28 EET | Updated 05/11/2017 11:45 EET

Λίβανος: Δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τον Χαρίρι για «κίνδυνο για τη ζωή του»

Mohamed Azakir / Reuters
Lebanon's Prime Minister Saad al-Hariri is seen at the governmental palace in Beirut, Lebanon October 24, 2017. Picture taken October 24, 2017. REUTERS/Mohamed Azakir

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι για το σχέδιο δολοφονίας του, γράφει σήμερα η παναραβική εφημερίδα σαουδαραβικής ιδιοκτησίας Asharq al-Awsat.

Η εφημερίδα επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές από το περιβάλλον του Χαρίρι.

Ωστόσο, το ειδησεογραφικό κανάλι του Λιβάνου, το al-Mayadin, μετέδωσε ότι ο υποστράτηγος Αμπάς Ιμπραχήμ, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του Λιβάνου, δήλωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για σχέδιο δολοφονίας εναντίον πολιτικών προσώπων στη χώρα.

Η Asharq al-Awsat έγραψε ότι οι πηγές της "αποκάλυψαν πως (ο Χαρίρι) είχε λάβει προειδοποιήσεις από την Δύση για την προετοιμασία σχεδίου δολοφονίας εναντίον του", αλλά δεν ανέφερε περισσότερες πληροφορίες για το υποτιθέμενο σχέδιο.

Ο Χαρίρι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες την παραίτησή του επικαλούμενος σχέδιο κατά της ζωής του και λέγοντας ότι το κλίμα στη χώρα του μοιάζει με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την δολοφονία του πατέρα του Ραφίκ αλ-Χαρίρι, ο οποίος ήταν επίσης πρωθυπουργός, το 2005.

Άσκησε κριτική εναντίον του Ιράν και του συμμάχου του στον Λίβανο, της οργάνωσης Χεζμπολάχ, για τον ρόλο τους στην χώρα του και σε άλλες αραβικές χώρες.

Την Παρασκευή ο Χαρίρι μετέβη στο Ριάντ και δεν επέστρεψε στον Λίβανο. Η ανακοίνωση της παραίτησής του έγινε τηλεοπτικά από άγνωστη τοποθεσία. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους σφοδρότερους εχθρούς του Ιράν.

Η Asharq al-Awsat έγραψε ότι οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ο Χαρίρι θα παραμείνει εκτός Λιβάνου εξαιτίας των φόβων για την ζωή του.

Επίσης χθες, το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας δίκτυο al-Arabiya al-Hadath, το οποίο ανήκει στον ίδιο δημοσιογραφικό όμιλο με την εφημερίδα Asharq al-Awsat, μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή, ότι απετράπη σχέδιο δολοφονίας του Χαρίρι στη Βηρυτό πριν από λίγες μέρες.

Ο πρόεδρος δεν θα κάνει προς το παρόν δεκτή την παραίτηση

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δεν θα αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι μέχρι ο τελευταίος να επιστρέψει στη χώρα για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές που πρόσκεινται στο προεδρικό μέγαρο.

Ωστόσο ο λιβανέζικος στρατός νωρίτερα ανακοίνωσε πως δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα, μια μέρα μετά την αναφορά από τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ Χαρίρι σχεδίου κατά της ζωής του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι οι πληροφορίες που διαθέτει πέραν των συνεχιζόμενων συλλήψεων και ερευνών δεν αποκάλυψαν "την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post