ΔΙΕΘΝΕΣ
06/11/2017 03:23 EET | Updated 06/11/2017 04:22 EET

Paradise Papers: Οι στενοί συνεργάτες του Τραμπ μπλεγμένοι σε οικονομικά σκάνδαλα. Ποια ονόματα πρωταγωνιστούν στη «μαύρη» λίστα

Carlos Barria / Reuters
Wilbur Ross, Trump's pick for Commerce Secretary (C), U.S. President Donald Trump and Senior advisor and Trump's son-in-law Jared Kushner (R) attend a meeting with congressional leaders to discuss trade deals at the at the Roosevelt room of the White House in Washington U.S., February 2, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Δύο περίπου χρόνια μετά την πολυσυζητημένη διαρροή των «Panama Papers», η αποκάλυψη των «Paradise Papers» έρχεται εκ νέου να ρίξει φως στον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων οικονομικών κέντρων ολόκληρης της υφηλίου. Τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, τα Paradise Papers αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι ισχυροί και εξαιρετικά πλούσιοι που επενδύουν κρυφά τεράστια ποσά σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους: 127 πολιτικοί από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών.

Διαβάστε επίσης:

Paradise Papers: Περί τα 8 τρισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους

Στα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας πρωταγωνιστούν και ονόματα όπως αυτό της Βασίλισσας Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, γνωστών πολυεθνικών όπως η Apple, η Nike και άλλες. Στα Paradise Papers όμως φαίνεται πως εμπλέκoνται και ονόματα στενών συνεργατών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Wilbur Ross, του υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ. Τα λεγόμενα Paradise Papers αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του δισεκατομμυριούχου υπουργού εμπορίου. Σύμφωνα με αυτά, ο Wilbur Ross έχει μερίδιο 31,5% στη ναυτιλιακή εταιρία Navigator Holdings η οποία έχει λάβει πληρωμές άνω των 68 εκατ. δολαρίων από το 2014 από ρωσική εταιρεία ενέργειας με την ονομασία Sibur που ανήκει στον γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν Kirill Shamalov και τον ολιγάρχη Gennady Timchenko στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και ο οποίος είναι γνωστός ως «άμεσα συνδεδεμένος» με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ακόμη ένας ιδιοκτήτης, ισχυρός, της Sibur και μεγαλύτερος μέτοχός της, είναι ο Leonid Mikhelson, ο οποίος ελέγχει μία ενεργειακή εταιρία, η οποία είχε επίσης κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών για υποστήριξη κυριαρχίας του Πούτιν.

Ως υπουργός Εμπορίου ο κ. Ross έχει άμεση εξουσία στην πολιτική για το εμπόριο και τις κατασκευές και αποτελεί φωνή με επιρροή στην κυβέρνηση, επί της ουσίας σε κάθε τομέα των οικονομικών σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Ο υπουργός (Εμπορίου των ΗΠΑ) Ross δεν είχε συμμετάσχει στη λήψη της απόφασης της Navigator να συνεργαστεί με τη Sibur», στην οποία «δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις τότε και δεν επιβάλλονται τώρα», ήταν η αντίδραση του υπουργείου, το οποίο έστειλε μια ανακοίνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο αφού το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας. Δεν είχε εξάλλου «καμιά συνάντηση με τους μετόχους της Sibur που αναφέρονται», προστίθεται στην ανακοίνωση και διατυπώνεται η διαβεβαίωση ότι ο Ross τηρεί τους δεοντολογικούς κανόνες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του στο αξίωμα, προκειμένου να κάνει πράξη το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ross είχε καταλήξει τον Ιανουάριο σε μια συμφωνία με την ομοσπονδιακή υπηρεσία κυβερνητικής δεοντολογίας βάσει της οποίας έδωσε στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που εννοούσε να διατηρήσει, αλλά όχι λεπτομερή στοιχεία για τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης.

Στο οικονομικό σκάνδαλο εμπλέκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Rex Tillerson όπως και πολλοί άλλοι από το επιτελείο του. Ο Geoffrey Palmer από την ομάδα του προέδρου φέρεται να είναι ο επικεφαλής μιας εταιρείας με έδρα τις Βερμούδες η οποία φέρει την ονομασία «Malibu Consulting Ltd», ενώ ο Gary Cohn που είναι ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ αλλά και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, επίσης φαίνεται πως διαχειριζόταν 20 εταιρείες με έδρα τις Βερμούδες οι οποίες συνδέονται με κεφάλαια που διαχειρίζεται η Goldman Sachs με την οποία ο ίδιος συνεργαζόταν στο παρελθόν.

Ο Carl Icahn, ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής της Wall Street και ιδιοκτήτης της Icahn Enterprises, συνεργάστηκε με την κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Appleby, o Ιcahn εδώ και έντεκα χρόνια είναι επικεφαλής της Scientia Health Group Ltd., μιας επενδυτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Στο παραπάνω γράφημα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ονόματα που εμπλέκονται με τα σκάνδαλα που φέρνουν στο φως τα Paradise Papers.