ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/11/2017 14:47 EET | Updated 06/11/2017 17:43 EET

Παρασκευόπουλος: Να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου

SOOC

Την κατάργηση του νόμου που φέρει το όνομά του και την αντικατάστασή του από ένα σύστημα λογικότερων ποινών και αυστηρότερων όρων απόλυσης, εισηγήθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σε δηλώσεις του στο Κανάλι της Βουλής.

«Η χώρα μας σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει πολύ υψηλές απειλούμενες ποινές, πολύ βαριές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να φτάσουμε σε έναν μέσο όρο: Ποινές πιο λογικές στο απειλούμενο μέγεθός τους και πιο αυστηρές ρυθμίσεις απόλυσης απ’ αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Αυτό θα ρυθμιστεί παγίως μέσω του ποινικού και του σωφρονιστικού κώδικα» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός. «Δεν λέει κανείς πως θα πρέπει ο νόμος αυτός να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι - και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση» κατέληξε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Άλλωστε και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στον Σωφρονιστικό και Ποινικό Κώδικα, ο οποίος τόνισε ότι μετά την ψήφισή τους, δεν θα χρειάζονται οι νόμοι για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

«Θα επέλθει εκλογίκευση στις ποινές δικαστηρίων ώστε να μην χρειάζεται η Βουλή να ψηφίζει και η κυβέρνηση να εισηγείται αποσυμοφρητικούς νόμους και να επεμβαίνει στις αποφάσεις δικαστηρίων» εξήγησε ο κ. Κοντονής, στο πλαίσιο σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Δ. Κυριαζίδη. Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε μια κατάσταση για την οποία η χώρα ελέγχθηκε πολλαπλώς και επιβλήθηκαν πρόστιμα, έτσι εκτιμήσαμε ότι αντί να πληρώνουμε πρόστιμα και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται στην καλύτερη λειτουργία σωφρονιστικού συστήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης - με αιχμή και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου - απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της Αντιπολίτευσης για να πει πως την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης των φυλακών δεν την έχει η σημερινή κυβέρνηση αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία - όπως ανέφερε - ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ «λάμβανε ορθώς τα μέτρα αυτά» παρά την επανεμπλοκή κρατούμενων σε παρανομίες.

ΝΔ: Παρασκευόπουλος κατά…Παρασκευόπουλου

«Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αφού έβγαλε από τις φυλακές περισσότερους από 2.000 κρατούμενους για κακουργήματα, σήμερα εισηγήθηκε την κατάργηση του νόμου του, με το επιχείρημα ότι είναι, πλέον, αχρείαστος!» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Πράγματι ό,τι καταστροφικό ήθελε να πετύχει ο κ. Παρασκευόπουλος το πέτυχε. Ας πείσει, όμως, και τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μόλις την Παρασκευή χαρακτήρισε αναγκαίο τον κατάπτυστο νόμο του».

Παρασκευόπουλος: Η ΝΔ διαστρέβλωσε τις δηλώσεις μου

Απαντώντας στη ΝΔ, ο κ. Παρασκευόπουλος την κατηγόρησε ότι διαστρεύλωσε τις δηλώσεις του.

«Στην απελπισμένη της προσπάθεια να συνεχίσει την μονομανιακή της ακροδεξιά προπαγάνδα, να καλλιεργήσει το φόβο στους πολίτες και να αποκρύψει το γεγονός ότι η εγκληματικότητα μειώνεται η Νέα Δημοκρατία διαστρεβλώνει τις δηλώσεις μου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Παρασκευόπουλος και προσθέτει: «Δήλωσα καθαρά ότι η αποσυμφορητική νομοθεσία, που είναι εξ ορισμού προσωρινή, θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή νέα πάγια νομοθεσία, όταν δηλαδή θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα».