ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2017 06:41 EET | Updated 08/11/2017 06:42 EET

Εργαζόμενος του Δημοκρατικού Κόμματος πίσω από τις υποκλοπές σε αυτό, λέει πρώην μέλος της NSA

The Yahoo campus is shown in an aerial photo in Sunnyvale, California, U.S. April 6, 2016. REUTERS/Noah Berger/File Photo     TPX IMAGES OF THE DAY
Noah Berger / Reuters
The Yahoo campus is shown in an aerial photo in Sunnyvale, California, U.S. April 6, 2016. REUTERS/Noah Berger/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο συναντήθηκε, μετά από προτροπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με έναν από τους βασικούς αρνητές της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πολλαπλές πηγές.

Ο Τραμπ προχώρησε στην ασυνήθιστη παρότρυνση προς τον Πομπέο να συναντήσει τον πρώην εργαζόμενο στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) επί τη βάσει της υπόθεσης ότι η διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν εσωτερική υπόθεση κι όχι κυβερνοεπίθεση που πραγματοποίησαν Ρώσοι χάκερς.

Πρόκειται για τον Γουίλιαμ Μπίνεϊ, πρώην υπάλληλο στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε στο CNN ότι συναντήθηκε με τον Πομπέο για περίπου μία ώρα στις 24 Οκτωβρίου. Η συνάντηση αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχε δημοσιεύσει έκθεσή της στις αρχές 2017, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είχε εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η CIA ανακοίνωσε ότι ο Πομπέο «υποστηρίζει και υποστήριζε πάντα το πόρισμα της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο».

Από την πλευρά του ο Μπίνεϊ υποστηρίζει ότι η υποκλοπή και η δημοσιοποίηση των χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) έγινε από έναν εργαζόμενο της. Δήλωσε μάλιστα στο CNN ότι ο Πομπέο ξεκίνησε την συνάντηση που είχε μαζί του λέγοντας ότι «ο πρόεδρος μου είπε ότι πρέπει να σου μιλήσω».

Πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν στο CNN ότι αρκετοί είναι αυτοί εντός της CIA που δεν αισθάνονται άνετα με τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Ο Πομπέο δήλωσε στον Μπίνεϊ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του τελευταίου, ότι θα ήθελε να συναντηθεί με εκπροσώπους τόσο με το FBI όσο και με την NSA. «Όλη η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών χρειάζεται να πει την αλήθεια, όλη την αλήθεια και τίποτα περισσότερο, μόνο την αλήθεια στον αμερικανικό λαό», σχολίασε ο Μπίνεϊ στον Πομπέο, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο επικεφαλής της CIA κατανόησε την κατάσταση.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει πολλές φορές αμφισβητήσει την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)