«ΕΝΦΙΑ» στους κρατουμένους των φυλακών προτείνουν Γάλλοι βουλευτές

«ΕΝΦΙΑ» στους κρατουμένους των φυλακών προτείνουν Γάλλοι βουλευτές
Getty Images/iStockphoto

Μια ιδιότυπη είδηση κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου και αφορά στη Γαλλία και την πρόταση 8 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για τη φορολόγηση των κρατουμένων των φυλακών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Figaro, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2018, 8 βουλευτές του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν προτείνουν, στο όνομα της «ίσης φορολογίας», να πληρώνουν φόρο στέγασης οι κρατούμενοι των φυλακών για το κελί που κατοικούν.

Τα επιχειρήματά τους γι' αυτή την ανορθόδοξη πρόταση είναι κατά βάση δύο. Πρώτον, βρίσκουν ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η «τέλεια ισότητα μεταχείρισης των φορολογουμένων. Δεύτερον, η συμμετοχή των κρατουμένων στη φορολογία θα διευκολύνει την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. «Η καταβολή του φόρου σηματοδοτεί την πλήρη επανένταξη στην κοινωνική ζωή. Επομένως, πρόκειται για μια τροπολογία που αποσκοπεί στην αποτροπή της κοινωνικής αποκοπής του κρατουμένου», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην τροπολογία που κατέθεσαν στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, φαίνεται πως και οι ίδιοι ο βουλευτές που υπογράφουν την εν λόγω τροπολογία δεν πιστεύουν ότι τελικά θα υπερψηφιστεί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το σχετικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2018 στη χώρα, προβλέπει τον αποκλεισμό από την καταβολή φόρου στέγασης για το 80% των Γάλλων πολιτών, κάτι που αυτομάτως αποκλείει και τους κρατουμένους των φυλακών.

Επιπλέον, κατά μέσο όρο, ένας στους τέσσερις κρατουμένους εργάζεται και συνήθως με μερική απασχόληση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Παρατηρητηρίου των Φυλακών. Οι κρατούμενοι λαμβάνουν μεταξύ του 20% και του 45% του ακαθάριστου ωριαίου μισθού, δηλαδή 1.95 έως 4.39 ευρώ την ώρα (έναντι 9.76 ευρώ που κοστολογείται η ωριαία εργασία στη Γαλλία).

Συν τοις άλλοις, θεωρείται απίθανο η αντιπολίτευση να στηρίξει τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα