Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις. Αγαπά τον καθένα»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις. Αγαπά τον καθένα»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΑΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΑΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΑΣ-//ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις. Δεν καταδικάζει. Αγαπά τον καθένα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως, από όπου αναφέρθηκε στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη.

Μίλησε για τον άνθρωπο που κατεβαίνοντας από τα Ιεροσόλυμα στην Ιεριχώ, έπεσε πάνω σε ληστές. Αυτοί τον ξεγύμνωσαν, τον τραυμάτισαν και έφυγαν παρατώντας τον μισοπεθαμένο. Από κείνο τον δρόμο έτυχε να κατεβαίνει κάποιος ιερέας, ο οποίος τον είδε, αλλά τον προσπέρασε. Κάποιος Σαμαρείτης που ταξίδευε, ήρθε προς το μέρος του, τον είδε και τον σπλαχνίστηκε. Πήγε κοντά του, άλειψε τις πληγές του με λάδι και κρασί και τις έδεσε καλά. Στη συνέχεια, τον ανέβασε στο δικό του το ζώο, τον οδήγησε σε πανδοχείο και φρόντισε γι' αυτόν. Την άλλη μέρα, φεύγοντας, έβγαλε και έδωσε στον πανδοχέα δύο δηνάρια και του είπε: «φρόντισέ τον κι ό,τι παραπάνω ξοδέψεις, εγώ, όταν ξαναπεράσω, θα σε πληρώσω».

Μάλιστα, αφού έλαβε αφορμή από την εν λόγω παραβολή, παρότρυνε τον διάκονο π. Ιωσήφ, τον οποίο σήμερα χειροτόνησε πρεσβύτερο, να γίνει ο καλός Σαμαρείτης, «που τον χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας περισσότερο από κάθε άλλη εποχή».

Να σταθεί στον πληγωμένο άνθρωπο, στα προβλήματά του, χωρίς να εξετάζει τι πιστεύει, τι χρώμα έχει, από πού προέρχεται και ποιος είναι ο προορισμός του και να τον οδηγήσει στο πανδοχείο. «Τι ωραία λέξη», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «πανδοχείο σημαίνει ότι τους δέχεται όλους. Και πανδοχείο σήμερα είναι η Εκκλησία που δεν κάνει διακρίσεις. Δεν καταδικάζει τους ανθρώπους. Δίνει άφεση και αγαπά τον καθένα».

Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για την αξία των γραμμάτων και των επιστημών, αλλά και για τη στήριξη της Εκκλησίας προς τους νέους για τη σωστή διαπαιδαγώγησή τους. Παράλληλα, έκανε λόγο για το σημερινό Ευαγγέλιο για να σημειώσει ότι είναι αρκετό να δείξει ότι το Ευαγγέλιο δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, και ότι οι ιερείς δεν είναι οι εκπρόσωποι του Θεού στη γη, αλλά οι εκπρόσωποι των ανθρώπων μπροστά στον Θεό.

Ο π. Ιωσήφ μίλησε για τη ζωή του και την επιθυμία του να γίνει ιερέας και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη στήριξη και το ενδιαφέρον του.

Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κληρικοί και πλήθος πιστών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή