ΔΙΕΘΝΕΣ
13/11/2017 06:16 EET | Updated 13/11/2017 06:16 EET

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τραμπ-Ντουέρτε στις Φιλιππίνες. Κλείνει την περιοδεία του ο Αμερικανός πρόεδρος

NOEL CELIS via Getty Images
TOPSHOT - Philippine President Rodrigo Duterte shakes hands with US President Donald Trump (R) during the 31st Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit in Cultural Center of the Philippines (CCP) in Manila on November 13, 2017.World leaders are in the Philippines' capital for two days of summits. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND POOL / NOEL CELIS (Photo credit should read NOEL CELIS/AFP/Getty Images)

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταγγελλόμενων εξωδικαστικών εκτελέσεων στις Φιλιππίνες δεν συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Ροντρίγο Ντουτέρτε τη Δευτέρα.

Ο Χάρι Ροκ, εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Φιλιππινέζος πρόεδρος εξήγησε εκτενώς την πολιτική του κατά των ναρκωτικών στον Τραμπ, ο οποίος «φάνηκε να εκτιμά τις προσπάθειές του».

Ο Ροκ χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Τραμπ και Ντουτέρτε «ζεστή, φιλική και ειλικρινή», ενώ πρόσθεσε ότι μοιράζονται την ίδια άποψη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι ήταν πάντα φίλος της κυβέρνησης Ντουτέρτε, αντίθετα με τον προκάτοχό του».

Από την πλευρά του ο Τραμπ εξήρε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Ντουτέρτε στη Μανίλα, στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν χαλαροί και έκαναν αστεία.

Ωστόσο μετά τη συνάντησή τους απέφυγαν να κάνουν πολλές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ αγνόησαν κυρίως τις ερωτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προτού σχολιάσει θετικά τη διοργάνωση της συνόδου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και σχολιάσει τον καιρό: «Στις Φιλιππίνες ο καιρός πάντα τελικά βελτιώνεται».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο 71χρονος Αμερικανός πρόεδρος, που ολοκληρώνει στις Φιλιππίνες την ασιατική του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας πέρασε από πέντε χώρες, παράμεινε σιωπηλός.

Οι σχέσεις μεταξύ Μανίλας και Ουάσινγκτον, δύο συμμάχων στο θέμα της ασφάλειας, έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις μετά την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία το 2016.

Πριν ένα χρόνο ο Ομπάμα ακύρωσε τη διμερή συνάντησή του με τον Φιλιππινέζο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου της ASEAN, αφού ο τελευταίος τον είχε χαρακτηρίσει «π…ας γιο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)