Υπάρχουν ασθένειες που αν δεν τις προσέξετε μπορεί να αποβούν μοιραίες

Υπάρχουν ασθένειες που αν δεν τις προσέξετε μπορεί να αποβούν μοιραίες
Mature Adult man working in the office
Mature Adult man working in the office
elenaleonova via Getty Images

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η υιοθέτηση μιας μη ισοροπημένης διατροφής είναι σίγουρα δύο από τις πιθανότερες αιτίες που θα οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων είναι οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν χρόνιες ασθένειες που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να προκαλέσουν θάνατο ωστόσο υπάρχουν κι εκείνες που μπορεί να κάνουν τον άνθρωπο να καταλήξει μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

Μερικές από αυτές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες ενώ άλλες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Από τη μαύρη πανώλη του 14ου αιώνα μέχρι και την επιδημία του Έμπολα που πρόσφατα μάλιστα έπληξε τη Δυτική Αφρική, οι λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα για το καλό της υγείας μας.

Το ΑllTime10s παρουσιάζει τις δέκα πιο επικίνδυνες ασθένειες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο μέσα σε 24 ώρες.

Δάγκειος πυρετός

Περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του δάγκειου πυρετού. Οι ασθενείς που μολύνονται από τα κουνούπια ανεβάζουν υψηλότατο πυρετό, ενώ συνήθως έχουν και σφοδρούς μυϊκούς πόνους και αιμορραγία. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών» επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκκαλά τους.

Βουβωνική πανώλη

Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα ψύλλων που παρασιτούν σε άρρωστο μαύρο αρουραίο. Μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα με άμεση ή έμμεση επαφή, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις πνευμονικής εντόπισης, οπότε μεταδίδεται ακόμα και με τα σταγονίδια. Είναι βαριάς μορφής ασθένεια, με υψηλό πυρετό και τοξική κατάσταση.

Εντεροϊός D68

Ο εντεροϊός D68, αν και είναι λιγότερο συχνός από ό, τι άλλες μορφές εντεροϊών, μπορεί να προκαλέσει ήπια έως πολύ έντονη αναπνευστική λοίμωξη, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη, παιδιά και εφήβους την χρονική περίοδο μεταξύ του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Εξαιτίας αυτού, μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους γονείς, κυρίως λόγω της σπανιότητας της ασθένειας.

Χολέρα

Η χολέρα προκαλεί πολύ σοβαρά επεισόδια διάρροιας και εμετού. Η αιτία της χολέρας είναι οι τοξίνες που εκκρίνονται από το βακτήριο Vibrio cholerae. Η νόσος προκαλεί σοβαρή απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών από το σώμα λόγω του εμετού και της εκτεταμένης διάρροιας. Λιγότερο συχνά, μερικοί μολυσμένοι άνθρωποι έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Αν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες δεν αποκατασταθούν στο άτομο, ενδέχεται να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα. Τέτοια είναι η αφυδάτωση και το σοκ. Μάλιστα εμφανίζονται γρήγορα, περίπου μέσα σε 12-48 ώρες. Ο θάνατος εμφανίζεται σε περίπου 15% -20% των ασθενών που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα.

Σταφυλόκοκκος με αντίσταση στην μεθικιλίνη (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus – MRSA)

Θεωρείται τεράστια απειλή για τα νοσοκομεία,καθώς ευθύνεται για περίπου το 44% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφονται ετησίως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η λοίμωξη του MRSA μπορεί να εμφανιστεί ως ένα μικρό κόκκινο σημάδι ή σπυράκι. Η περιοχή μπορεί να είναι πρησμένη ή ζεστή στην αφή. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις είναι ήπιες, αλλά μπορεί να αλλάξουν και να γίνουν βαθύτερες και πιο σοβαρές που μπορεί να κοστίσουν ακόμα και τη ζωή.

Αγγειακή εγκεφαλική νόσος

Η εγκεφαλική αγγειακή νόσο ( CVD ) είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2003 157.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των αγγειακή εγκεφαλική νόσο στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι 500.000 νέες εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της καρδιαγγειακής νόσου, και πολλοί που επιβιώνουν αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν υποστεί μόνιμη σωματική αναπηρία.

Νόσος του Chagas

Η ασθένεια Chagas ή αμερικανική τρυπανοσωμίαση, είναι μια τροπική παρασιτική ασθένεια που προκαλείται κατά κύριο λόγο μέσω των εντόμων. Τα συμπτώματα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Σε αρχικό στάδιο, κατά κανόνα τα συμπτώματα είναι είτε ανύπαρκτα ή ήπια και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν: πυρετό, πρήξιμο στους λεμφαδένες, πονοκεφάλους, ή τοπικό πρήξιμο στην πλευρά του τσιμπήματος. Εκτιμάται ότι 7 με 8 εκατομμύρια ανθρώπων, κυρίως στο Μεξικό, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική πάσχουν από την ασθένεια. Καταλήγει σε περίπου 12.500 θανάτους ετησίως από το 2006.

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

Από τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας (ΕΚΑΜ) τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού των δηλωθέντων κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης με ετήσια επίπτωση 0,50 / 100000 πληθυσμού, δηλαδή είναι σχετικά σπάνια λοίμωξη, που όμως μπορεί να αποβεί θανατηφόρος ή να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Ενδεικτικά σε περιόδους επιδημίας, η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου κυμαίνεται από 10 – 1000 περιπτώσεις ανά 100000 (WHO 1998).

Νεκρωτική περιτονίτιδα

Πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί το θάνατο των μαλακών ιστών του σώματος. Η διάγνωση γίνεται με βάση την εμφάνιση του δέρματος και μια εξέταση αίματος ή υγρών που δηλώνει ότι η παρουσία των βακτηρίων.

Δημοφιλή