ΔΙΕΘΝΕΣ
18/11/2017 11:36 EET | Updated 18/11/2017 11:36 EET

Ζιμπάμπουε: Πορείες προς το προεδρικό μέγαρο και το σπίτι του προέδρου Μουγκάμπε

Philimon Bulawayo / Reuters
Protesters calling for Zimbabwean President Robert Mugabe to step down take to the streets in Harare, Zimbabwe, November 18, 2017. REUTERS/Philimon Bulawayo

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες ανέκοψαν χιλιάδες διαδηλωτές που κατευθύνονταν στο προεδρικό μέγαρο στη Χαράρε για να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, που συμμετέχουν σε μια ημέρα εθνικής κινητοποίησης για την παραίτηση του αρχηγού του κράτους που τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό από τον στρατό αυτή την εβδομάδα, κάθισαν στο οδόστρωμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το προεδρικό μέγαρο.

Στρατιώτες, φορώντας μάσκες, επιτηρούσαν τους διαδηλωτές ενώ ελικόπτερα υπερίπταντο του σημείου.

Παράλληλα χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την ιδιωτική κατοικία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που βρίσκεται στα προάστια της Χαράρε, σύμφωνα με άλλο δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ο στρατός πήρε τον έλεγχο της χώρας σε υποστήριξη του Έμερσον Μνανγκάγκουα, του αντιπροέδρου ο οποίος αποπέμφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον αρχηγό του κράτους ως αποτέλεσμα μιας εντατικής εκστρατείας της συζύγου του, Γκρέις Μουγκάμπε.

Την Πέμπτη (προχθές) ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον στρατό και τον πρόεδρο ο οποίος προς το παρόν παραμένει στην εξουσία.

Χθες βράδυ ο στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «υποστηρίζει πλήρως» τις διαδηλώσεις κατά του Μουγκάμπε που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ειρηνικές.

Το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα, χαιρετίζοντας την επέμβαση του στρατού κατά του 93χρονου προέδρου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)