ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/11/2017 06:14 EET | Updated 20/11/2017 06:16 EET

Προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός το 2018;

NurPhoto via Getty Images
(Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

Κρήτη, Μαγιόρκα ή Αττάλεια; Το ποιος θα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες επιχειρεί να διερευνήσει το n-tv σε ρεπορτάζ του, το οποίο δημοσιεύει η Deutsche Welle.

Πολλοί Γερμανοί τουρίστες προβληματίζονται ήδη για τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές τους. Την ίδια ώρα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν ετοιμάσει τους καταλόγους για τους καλοκαιρινούς προορισμούς.

Προτίμηση στα ταξίδια-πακέτο

Ανέκαθεν οι Γερμανοί ήταν οπαδοί των ταξιδιών τύπου πακέτο. Τα εν λόγω πακέτα περιλαμβάνουν συνήθως τα μεταφορικά, τη διαμονή και τη διατροφή. Τα ταξιδιωτικά γραφεία και πρακτορεία ειδικεύονται σε τέτοιου είδους ταξίδια.

Ποιες θα είναι όμως οι επιλογές των γερμανών τουριστών για το επόμενο καλοκαίρι;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναλιού n-tv η Ισπανία θα παραμείνει για άλλη μια χρονιά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, αφού το νησί της Μαγιόρκα αποτελεί το Νο.1 προορισμό για πολλούς Γερμανούς.

Ωστόσο η Ελλάδα ενδέχεται να κάνει του χρόνου την έκπληξη, εκτοπίζοντας την Τουρκία από τη δεύτερη θέση.

Φέτος περίπου 3,5 εκατομ. Γερμανοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Το 2018 ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Από την άλλη πλευρά την Τουρκία επισκέφθηκαν περίπου 4 εκατομ. Γερμανοί το 2016 και ο αριθμός τους μειώθηκε ακόμη περισσότερο το 2017.

Περισσότερα ξενοδοχεία και πτήσεις

Κάποιοι ταξιδιωτικοί όμιλοι κατέγραψαν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση ήδη το 2017. Έτσι για παράδειγμα η Alltours αύξησε τον αριθμό ξενοδοχείων, με τα οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για τον μόνο τουριστικό όμιλο που δίνει περισσότερες επιλογές στους πελάτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Οι εταιρείες Tomas Cook και Neckermann συμπεριέλαβαν άλλα 22 ξενοδοχεία στην Κρήτη ενώ το 2018 θα υπάρχει και πτήση από τη Γερμανία στη Σητεία. Ο τουρ οπερέιτορ ITS έχει βάλει στο πρόγραμμά του επίσης την Θάσο και την Ζάκυνθο.

H Eλλάδα θα σημειώσει και φέτος ρεκόρ

«Η Ελλάδα θα σημειώσει και φέτος ρεκόρ» εκτιμά ο Ρενέ Χέρτσογκ, CEO στον όμιλο DER Touristik.

Οι τεταμένες πολιτικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Γερμανίας απέτρεψαν αρκετούς Γερμανούς από το να επισκεφθούν τις παραλίες της Τουρκίας. Μπορεί στο μεταξύ οι τόνοι μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας να έχουν πέσει, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν θα ανακάμψει ο τουρισμός.

«Εδώ και τρία χρόνια οι τουριστικοί όμιλοι κάνουν προγνώσεις για την Τουρκία και πέφτουν συνέχεια έξω», λέει ο Ρενέ Χέρτσογκ. «Εγώ δεν τολμώ πια να προχωρήσω σε κάποια εκτίμηση αλλά ελπίζω ότι θα αυξηθεί και πάλι η ζήτηση».

H Μαγιόρκα παραμένει ακριβή

Η αυξημένη ζήτηση για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία αντικατοπτρίζεται και στις τιμές, αν και οι αυξήσεις δεν είναι πολύ μεγάλες. 3,2% περισσότερο κατά μέσο όρο χρεώνει η Alltours, ενώ οι όμιλοι Thomas Cook και Neckermann αύξησαν κατά 4% τις τιμές τους για ταξίδια πακέτα προς την Ισπανία και την Ελλάδα.

Πάντως, ο ταξιδιωτικός κολοσσός Tui δεν βλέπει αλλαγές στις τιμές, τουλάχιστον όχι κατά μέσο όρο. Το ίδιο και η DER Touristik που κάνει λόγο για «σταθερές τιμές».

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πάντως ότι η Μαγιόρκα θα παραμείνει σχετικά ακριβή και το 2018 λόγω ζήτησης. Αντίθετα η Τουρκία και η Αίγυπτος, προσπαθώντας να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, έχουν ρίξει τις τιμές τους σημαντικά.

Μένει να φανεί πώς αυτές οι αλλαγές στον τουριστικό κλάδο θα επηρεάσουν την κίνηση και το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Πηγή: DW